Coronamonitor Zeeland

‘Overheid moet jongeren perspectief bieden'

Rijk en gemeenten moeten ervoor zorgen dat jongeren vertrouwen blijven houden in de toekomst, ondanks de coronabeperkingen waar ze nu mee te maken hebben. 

Ze kunnen deze groep perspectief bieden door activiteiten voor ze te organiseren, waardoor ze vaker dan nu het geval is toch bij elkaar kunnen komen. Coronaproof contact buitenshuis hoort daarbij. Dat stelt de werkgroep Sociale Impact van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die woensdag met een lijst komt van jongerenactiviteiten die gemeenten organiseren.

Meer ruimte voor de jeugd

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen hadden daarom gevraagd, omdat elke gemeente zoekt naar mogelijkheden om de jeugd wat meer ruimte te geven, zeker in deze laatste maand van het jaar. Tot nu toe ontbrak een overzicht van wat er al is bedacht om de decembermaand voor jongeren wat leuker te maken. Het is de bedoeling dat gemeentes de lijst nog aanvullen.

Volgens werkgroepvoorzitter Paul Depla, burgemeester van Breda, brengen jongeren nu een groot offer terwijl ze weinig medisch risico lopen. ,,Dat moeten we niet onderschatten", aldus Depla. ,,We moeten voorkomen dat deze tijd blijvende sporen trekt in het vertrouwen van jongeren in zichzelf, in hun omgeving en in de overheid. Daarom is op korte termijn actie nodig."

Kleinschalige activiteiten

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad pleitte in november al voor kleinschalige activiteiten voor jongeren en wordt daarin gesteund door politie en deskundigen. ,,Laten we niet naïef zijn en denken dat als wij zeggen dat er niks mag mensen ook niets zullen gaan doen", zei hij toen. 

Volgens hem is het daarom beter om ervoor te zorgen dat er een oogje in het zeil gehouden kan worden. ,,Als er toch iets gebeurt, dan liever geregisseerd en onder begeleiding van een jongerenwerker, de wijkagent of iemand van de gemeente", lichtte hij toe. ,,Anders ontstaat er wildwest en moet ik politie en boa’s vragen al die mensen te gaan bekeuren. Dat wordt dan handhavingstechnisch echt een heel forse uitdaging.’’

Lasergamen en Fortnite

Bruls zei niet meteen voor ogen te hebben wat voor soort activiteiten er precies georganiseerd kunnen worden. ,,Mag ik de creativiteit aan een ander overlaten? Ik ben er niet om iedereen te entertainen. Als mensen bingo buiten willen doen of wat willen zingen, dan laat ik dat aan hen over. Maar het moet kleinschalig zijn.’’

De gemeenten zijn na de oproep creatief met ideeën aan de slag gegaan. Breda zelf laat de jeugd lasergamen in het Stadskantoor en organiseert Fortnite-toernooien in de bioscoop. Raalte biedt de jeugd een online bingo met borrelpakket, terwijl jongeren in Venray een selfiemuseum hebben gebouwd in een leegstaand pand. Den Haag laat jongeren documentaires maken en in Amsterdam kunnen kinderen cultuuronderwijs volgen in de vakantie.

 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners