Coronamonitor Zeeland

Máxima verrast Zeeuwen met werkbezoek

Ze dachten een club Europarlementariërs op bezoek te krijgen. De provincie had André Kort van Klimbos Zeeuwse Helden in Westenschouwen en Gabriël Coppoolse van camping Ons Buiten in Oostkapelle vriendelijk gevraagd om de delegatie te ontvangen. Maar tot hun verrassing verschenen er woensdag geen politici in donkerblauwe pakken uit Brussel, maar een koningin in een knalgeel broekpak uit Den Haag.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen sinds het uitbreken van de coronacrisis uit de eerste hand vernemen wat de gevolgen zijn voor instellingen, organisaties, bedrijfstakken en regio’s van alle maatregelen. Om antwoorden fris van de lever te krijgen - en om een toestroom van nieuwsgierigen te voorkomen - worden de werkbezoeken niet van tevoren aangekondigd.

Onder tentdoeken, op boomstammen

De koningin arriveerde even na het middaguur in Westenschouwen in het klimbos. Onder tentdoeken en gezeten op boomstammen, legden verschillende Zeeuwse ondernemers uit de recreatiesector uit hoe zij  met de coronacrisis zijn omgegaan. Zo gaf Jerry Troy van hotel Villa Magnolia in Oostkapelle zijn personeel de kans om cursussen te volgen in de periode dat het hotel gesloten was. Gabriël Coppoolse van camping Ons Buiten heeft onder meer de receptie van de camping ‘contactloos’ gemaakt. Marieke Braber van vakantiepark Zonnedorp in Renesse besloot te investeren in privésanitair op de staanplaatsen. Ze vertelde de koningin over de grimmige sfeer die in maart aan de kust dreigde doordat de lokale bevolking toeristen liever niet zag komen. Het besluit van de Veiligheidsregio Zeeland om enige tijd toeristische overnachtingen te verbieden was zwaar, maar wel verstandig, zei Braber.

Na het gesprek en een fotosessie in het bos ging het koninklijk gezelschap richting Walcheren. Coppoolse gaf Máxima een korte rondleiding op zijn inmiddels weer drukbezette camping. Vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio Zeeland, de GGD Zeeland, het Kenniscentrum Kusttoerisme en de Zeeuwse overheden gaven onder meer uitleg over de achtergronden van de toeristische lockdown. Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis vertelde wat het abrupt sluiten van de grens door België voor gevolgen heeft gehad. 

Uitgezwaaid door campinggasten die lucht hadden gekregen van het bezoek van de koningin, vertrok Máxima even na tweeën.  

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland