Coronamonitor Zeeland

Meer arbeidsconflicten sinds corona

Krapte op de arbeidsmarkt leidt sinds het begin van de coronacrisis tot een sterke toename van het aantal conflicten op de werkvloer. Werknemers gaan sneller de discussie aan met hun werkgever, zegt René Voets, directeur Bedrijven bij verzekeraar Interpolis. Cijfers van Interpolis laten 17% meer arbeidsconflicten zien in 2021 ten opzichte van 2019, het jaar voor corona. Aan dreigend baanverlies ligt het niet. Het aantal ontslagen nam in diezelfde periode met bijna 20% af.

Flinke discussie
Interpolis baseert zijn cijfers op het aantal binnengekomen meldingen bij stichting Achmea Rechtsbijstand. In 2019 kwamen er maandelijks 217 meldingen van arbeidsconflicten binnen. Dat gemiddelde staat nu op 255.

De verzekeraar moet steeds vaker ingrijpen terwijl de partijen elkaar al in de haren vliegen. ‘We zien dat het vaker voorkomt dat werknemers ons benaderen op het moment dat ze al in een flinke discussie beland zijn met hun werkgever', zegt Voets. 'Voorheen zag je dat ze eerst bij ons checkten wat hun rechten precies zijn, vóórdat ze de discussie aangingen.' Dat ze dit nu niet doen, komt waarschijnlijk omdat de banen voor het oprapen liggen.

Thuiswerken niet meer de norm
Het werven van personeel staat hoog op de agenda bij mkb-ondernemers, zo geeft 32% van hen te kennen in een enquête van Interpolis. De ondernemers zijn nog in dubio of zij een combinatie van werken op kantoor en vanuit huis ('hybride werken') als oplossing zien voor hun bedrijf. 42% wil het thuiswerken blijven stimuleren en 33% geeft aan te willen besparen op kantoor- of bedrijfsruimte.

'Nu het punt in zicht komt dat thuiswerken niet meer de norm is, komt ook de vraag op hoe bedrijven hun werknemers weer naar kantoor laten gaan', zegt Voets. 'We zien dat er veel arbeidsconflicten ontstaan over het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden zoals het veranderen van de werkomgeving, het aanpassen van de leaseregeling of het veranderen van roosters.'

Voets raadt werkgevers aan om hierover in gesprek te gaan met werknemers en duidelijke afspraken te maken.

Lees het volledige artikel: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners