Coronamonitor Zeeland

Miljoenen voor kunst en cultuur komen amper bij makers terecht

Er iets merkwaardigs aan de hand in Nederland Cultuurland. Bijna alle politieke partijen zeggen dat ze kunst en cultuur belangrijk vinden en dat ze kunstenaars een warm hart toedragen. Een boeiend en bloeiend cultureel leven kost geld. Sommige partijen willen dat er €200 mln meer naar de cultuursector gaat en de PvdA zelfs een bedrag van €500 mln extra. Mooie woorden, maar zou het de zwaar getroffen cultuursector er weer bovenop helpen? Nee.

Ik voorspel dat al het geld wederom gaat naar instellingen en grote organisaties die zichzelf belangrijker vinden dan waarvoor ze zijn opgericht. Curatoren, museumdirecteuren, commissies, vergadertijgers, belangenbehartigers en ‘tussenpersonen’ zullen vooraan staan bij de trog. Zelf hebben ze nog nooit op het toneel gestaan, een boek geschreven of een tekening gemaakt. Toch zullen ze om het hardst roepen hoe belangrijk ze zijn voor de sector. Aan de kunst wordt veel verdiend, maar niet door de kunstenaars.

‘Haal al die belangenbehartigers, strijkstokken, betweters en vergadertijgers er zo snel mogelijk tussenuit. Praat eens rechtstreeks met de kunstenaars zelf.’

Het is niet zo vreselijk moeilijk. Maak een ministerie van Kunst en Cultuur. Met een toegevoegde waarde van maar liefst €25,5 mrd (3,7%) aan het bruto binnenlands product (bbp) is onze sector tweemaal zo groot als de landbouw. Bovendien zijn we goed voor 320.000 banen. Haal de meeste instellingen, al die belangenbehartigers, al die strijkstokken, betweters en vergadertijgers er tussenuit. Praat eens rechtstreeks met de kunstenaars zelf.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft naast de vele honderden miljoenen nog eens €150 mln uitgetrokken voor kunst en cultuur, speciaal voor gemeentes. Het geld is niet geoormerkt, maar bedoeld voor kunst en cultuur. Komt dat geld bij de kunstenaars terecht? Natuurlijk niet. Van Engelshoven zei tijdens het begrotingsdebat dat de gemeentes die zich niet houden aan de bedoeling een telefoontje van haar kunnen verwachten. We zijn benieuwd of ze gaat bellen.

Henk Hofstra is kunstenaar en voorzitter van Beroeps Organisatie Kunstenaars.

Bron: FD 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners