Coronamonitor Zeeland

Minder goederenoverslag in havens North Sea Port

Jarenlang braken bedrijven in de havens van North Sea Port overslagrecords, maar vorig jaar kwam aan de zegereeks een eind. Corona, de naderende Brexit en de oliecrisis leidden tot minder goederenoverslag. Het havenbedrijf verwacht echter herstel in 2022. Ook dit jaar zal het iets beter gaan mits er geen nieuwe langdurige lockdown komt.

Via de zeevaart werd 63,5 miljoen ton aan goederen overgeslagen. In 2019 was dat nog 71,4 miljoen ton. Ook de overslag van de binnenvaart is teruggelopen: van 60 miljoen ton in 2019 naar 54,8 miljoen ton in 2020. De forse daling van in totaal bijna 8 miljoen ton goederen komt na drie recordjaren op rij.  Het havenbedrijf dat woensdag de cijfers bekendmaakte, wijt de val aan de coronacrisis, de brexit en de oliecrisis. 
 
Met 63,5 miljoen ton overslag is North Sea Port terug op het niveau van 2016/2017, de periode voor de drie gouden jaren. En net voor de grensoverschrijdende fusie van de havens van Zeeland Seaports (Terneuzen en Vlissingen) en Gent in 2018. Toch ziet het havenbedrijf het nog niet al te somber in. Na de financiële crisis kelderde de overslag met 20 procent. Vorig jaar werd nog 15 miljoen ton goederen meer aangevoerd dan in het rampjaar 2009. 

Vooral import

Bijna driekwart van de aanvoer gaat om import. Een lichtpuntje is dat de aan- en afvoer van containers blijft groeien. Vorig jaar nam die licht toe tot 2,7 miljoen ton. In 2020 werden er meer containers naar het Verenigd Koninkrijk verscheept. Ook kwam er een vijfde meer bananen in containers naar de haven van Vlissingen. 

Droge bulk fors gedaald

North Sea Port is sterk in droge bulkgoederen die met zeeschepen worden aan- en afgevoerd. Meer dan de helft van de zeeoverslag betreft droge bulk. De laatste jaren groeide die als kool, maar vorig jaar nam die met 2 miljoen ton af. Met name vaste brandstoffen zoals petcokes, steenkool en antraciet en daarnaast ijzererts liepen terug. Een plusje werd geboekt bij de overslag van hoogoven- en ijzerslakken, kalksteen, schroot en houtpellets en houtafval. Vloeibare bulk en stukgoed deden minder goed, als ook het vervoer van voertuigen, al herstelde de uitvoer van auto's naar het VK zich aan het eind van het jaar.

Meer grond uitgegeven

Bij de uitgifte van grond in de havengebieden kon North Sea Port wel juichen. Het havenbedrijf gaf 76,4 hectare uit, het dubbele van 2019. De investeringen van Evolution Terminals voor de opslag van vloeibare bulk, een groene waterstoffabriek van VoltH2 en een groot logistiek park van Heylen Warehouses springen in het oog. Die brengen vrijwel zeker ook een flinke aantal banen met zich mee. NSP verwacht ook dit jaar veel kavels te gaan uitgeven.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners