Coronamonitor Zeeland

‘Wij kunnen er morgen anderhalf miljoen leveren’

Veel bedrijven durven hun vingers er niet aan te branden: mondkapjes maken. Het aantal Nederlandse producenten is op twee handen te tellen. Maar in het Belgische Assenede, net over de grens, produceren tientallen Zeeuwen dagelijks duizenden mondmaskers. Het wachten is nu of ze die ook aan de Nederlandse overheid mogen leveren. 

,,Supermarktketens trekken aan ons, tegelijkertijd neemt de vraag uit de zorg toe. En wachten we nog steeds op groen licht van het Rijk”, zegt Franz Bergman, eigenaar van Dromedary Industries in Assenede. Hij begrijpt niet waarom het zo lang moet duren, terwijl de vraag naar kwalitatief hoogwaardige mondkapjes onverminderd groot is. ,,Wij kunnen er morgen anderhalf miljoen leveren.”

De zes doorzichtige glazen boxen in de fabriekshal in Assenede, net over de grens bij Sas van Gent, draaien overuren. Per uur spugen ze een slordige 45.000 mondkapjes uit. Kapjes die voldoen aan de strenge FFp2-norm en de nog strengere 2R-normering. Die respectievelijk 98,5 en 99,5 procent van de virusdeeltjes tegenhouden. De S-klasse onder de mondkapjes, aldus Bergman. Die rechtstreeks worden geleverd aan de Belgische overheid.

Dromedary Industries is verbonden aan ECA, het concern van de gefortuneerde familie Christiaen. Hun grootvader begon een jaar na de Tweede Wereldoorlog een autobekledingsbedrijf, dat inmiddels is uitgegroeid tot een grote producent van bekleding voor merken als Peugeot, Volvo en Mercedes. Waar tientallen Zeeuwen werken.

Van oudsher maakt ECA ook medische schorten. Toen de coronacrisis als een bom insloeg en de automotive-industrie harde klappen kreeg, kon vestigingsdirecteur Lode Garmyn twee dingen doen. Zijn personeel naar huis sturen en een beroep doen op steun van de Vlaamse overheid, of opnieuw schorten produceren voor de zorg. Hij deed dat laatste. ,,Wie een naaimachine kon bedienen, heb ik aan het werk gezet.”

Vanuit die schorten is de link naar mondkapjes snel gemaakt. Als de Vlaamse overheid in april, wanneer de coronapiek op zijn hoogst is, aanklopt bij ECA, stelt Garmyn voor om mondkapjes te produceren. Waar de concurrentie machines uit China probeert te importeren, ontwikkelt de Vlaming in samenwerking met een Duits ingenieursbedrijf een eigen machine. 

Met vereende krachten wordt dit voorjaar in een paar weken tijd een complete productielijn uit de grond gestampt, een traject dat in ‘normale tijd’, misschien wel een jaar of langer duurt, schat Garmyn in. ,,Het heeft mij heel wat slapeloze nachten gekost.” Eén machine worden er drie. En als de Vlaamse overheid opnieuw aanklopt, kan ECA in totaal zes machines aanschaffen. Goed voor 400 miljoen kapjes per jaar. 

 

Waardeloos zonder meltblown

Ook koopt Garmyn in april op zeer grote schaal grondstoffen in. Hij weet de hand te leggen op tonnen van het cruciale ‘meltblown polypropyleen’. Want hoewel een mondkapje een simpel product lijkt, is het zonder meltblown, de kritische filterlaag, bijna waardeloos. Sinds de corona-uitbraak staat meltblown synoniem voor goud. Iedereen wil het, niemand heeft het.

Maar langzamerhand raakt het geduld in Assenede op. Garmyn wil leveren. Het liefst morgen nog. Net zoals hij aan de Vlaamse overheid doet. Zijn bedrijf heeft miljoenen geïnvesteerd in het uit de grond stampen van een productielijn. Heeft inmiddels voldoende voorraad. En wil nu duidelijkheid van de Nederlandse overheid.  ,,We hebben een gentlemen’s agreement, reden waarom we niet zomaar met andere partijen in zee gaan.”

Want aan alle kanten wordt aan het bedrijf getrokken. Helemaal nu Nederland mondkapjes vanaf 1 december verplicht in publieke binnenruimten, zoals stations en luchthavens. ,,Medische groothandels kopen bij ons in. Maar ook ziekenhuizen, zorginstellingen en zelfs supermarktketens kloppen aan.” Toch komen ze voorlopig nog op een wachtlijst, zegt hij. 

Het LCH becijfert in april dat de vraag naar FFP2-mondneus­maskers voor zorgpersoneel tijdens een besmettingspiek, zoals dit voorjaar, ruim 60 keer hoger is dan normaal. Van de 73.000 per week, naar maximaal 4,5 miljoen tijdens een piek. Aantallen waar ECA zeker aan kan voldoen. En hoewel de invoer van mondkapjes uit China nu wel loopt, is de kwaliteit wisselend, laat een woordvoerder van het ministerie van VWS weten. 

Volgens minister Tamara van Ark zijn er voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar voor deze en een eventuele derde golf, laat ze de Tweede Kamer weten. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten onderzoeken. ,,Maar we moeten die voorraad wel continu op peil houden”, aldus VWS.

Want als de coronacrisis een ding heeft blootgelegd, dan is het wel dat Nederland in de toekomst, in crisissituaties, niet meer afhankelijk moet zijn van andere landen als het gaat om de toelevering van beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes.

 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners