Coronamonitor Zeeland

Mosselboulevard vervangt geschrapte Mosseldag Yerseke

Drie maanden lang wordt Yerseke omgetoverd tot mosselboulevard. Elke woensdag zijn er extra activiteiten. De mosselboulevard vormt een alternatief voor de Mosseldag. Het massale evenement kan vanwege de coronacrisis dit jaar niet doorgaan. 

Van rondleidingen over de oesterputten, vaartochten naar zandplaten, mosselproeverijen, kookdemonstraties tot foodtrucks en acties van de detailhandel in het dorp. De mosselbedrijven, horeca en winkeliers willen deze zomer het dorp laten bruisen nu de Mosseldag minimaal een jaar moet worden overgeslagen. Donderdag 9 juli wordt de mosselboulevard officieel geopend door gedeputeerde Jo-Annes de Bat en mountainbiker Milan Vader, die deze zomer eigenlijk aan de Olympische Spelen in Japan zou meedoen.

Gezond voedsel

Nu Yerseke de Mosseldag met zijn 40.000 tot 50.000 bezoekers misloopt, wil het dorp gespreid toch een flink aantal toeristen en dagjesmensen trekken. ,,Na de teleurstelling dat de Mosseldag moet worden geschrapt, zijn we gaan nadenken over wat er wel kan. Zo zijn we op het idee van de mosselboulevard gekomen. We willen Yerseke als culinaire attractie en mosselen als gezond voedsel op de kaart zetten. Veel mensen weten niet dat Yerseke aan de Oosterschelde ligt, dat het een leuke vissersplaats is en dat er fantastische restaurants zijn”, zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

Yogales op zandplaat

Er is niet alleen aandacht voor het zeebanket. Zo kunnen bezoekers dagtochtjes maken naar zandplaten waar zeehonden liggen te luieren. Ook bezoek aan het OosterscheldeMuseum en de winkels in het dorpshart wordt uitgevent. Sintnicolaas: ,,We hebben nog een paar wildere ideeën, zoals yogalessen op een zandplaat of een voetbalwedstrijd voor jeugd in een leeggepompte oesterput. En nabij de ponton bij De Oesterij is een kunstexpositie gepland. Verder kun je denken aan een scootertocht door de Yerseke Moer.”

Speciale vlag

De mosselboulevard is een initiatief van de schelpdierensector, het Nederlands Mosselbureau, de afdeling Yerseke Horeca Nederland, de Nederlandse Oestervereniging, gemeente Reimerswaal en de provincie. De organisatie en coördinatie is in handen van het Nederlands Mosselbureau. Stichting Promotie Yerseke helpt bij de uitvoering. De organisatie zorgt voor een betere bewegwijzering naar en in het dorp. De mosselboulevard is te herkennen aan een nieuwe vlag die voor dit evenement is gemaakt.

Opening mosselseizoen

Het mosselseizoen opent op 8 juli. De YE100 vist dan de eerste mosselen op. Daarna gaan de 40 koelwagens vanuit Yerseke op weg naar afnemers in Nederland en België. De populaire voetbalanalist Jan Boskamp geeft daarvoor om 12.30 uur het startschot.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland