Coronamonitor Zeeland

Musea vragen kabinet om extra noodsteun

De museumsector heeft noodsteun nodig om te overleven. Dit jaar daalt het aantal museumbezoekers naar 9,7 miljoen mensen, tegen 33 miljoen in 2019. Vooral de kleinere musea, die met vrijwilligers werken, hebben totaal geen vet meer op de botten.

Er moet een landelijk steunfonds komen om de Nederlandse musea overeind te houden. Dat stelt de Museumvereniging, die gemeten naar omzet 95% van de musea vertegenwoordigt. Ook als de coronamaatregelen worden versoepeld, is noodsteun nodig voor het vierde kwartaal van dit jaar en de eerste helft van 2022.

Vorig jaar daalde het aantal museumbezoeken als gevolg van de pandemie met 60%: in 2019 gingen nog 33 miljoen mensen naar een museum, in 2020 slechts 13,2 miljoen. De brancheorganisatie verwacht dat het aantal bezoekers dit jaar nóg verder daalt, naar 9,7 miljoen, zo staat te lezen in Museumcijfers 2020, de jaarlijkse update van de sector. Musea hebben daarom veel meer tijd nodig om te herstellen. Zonder speciale noodsteun zullen met name de kleinere musea alsnog kopje onder gaan, voorspelt de Museumvereniging.

Gezamenlijk liepen de Nederlandse musea in 2020 €250 mln mis. Door te bezuinigen zijn de grotere musea de crisis best goed doorgekomen, mede dankzij de steun van het Rijk en van gemeenten voor in totaal €149 mln. De kleinere musea, die voornamelijk draaien op vrijwilligers, kwamen echter niet in aanmerking voor NOW-steun. Zij hebben vooral ingeteerd op reserves.

De daling van het bezoek is een optelsom van gedwongen sluiting tijdens de diverse lockdowns, de beperkingen van het aantal mensen dat tegelijkertijd naar binnen mag en de enorme terugval van het aantal toeristen. De daling van het buitenlandse bezoek was maar liefst 82%, van 10 miljoen in 2019 naar 1,8 miljoen in 2020.

Die toeristen keren niet spoorslags terug. De Museumvereniging verwacht dat de musea in het vierde kwartaal wederom €65 mln aan eigen inkomsten zullen mislopen. Een op de drie musea denkt dit jaar nog meer mensen te moeten ontslaan, bleek uit een eerdere enquête van de Museumvereniging. In totaal gingen al 470 arbeidsplaatsen verloren. De werkgelegenheid in de totale museumsector, dus inclusief freelancers - die niet in dienst zijn van een museum - daalde van 41.800 naar 35.000 mensen, blijkt uit de jaarcijfers.

Opvallend is dat de Museumkaarthouders de musea erg trouw bleven. Het aandeel kaarthouders daalde met 60.000, maar zit nog steeds op ruim 1,3 miljoen. De kaarthouders brachten vorig jaar 5 miljoen bezoeken, ruim de helft van de 9 miljoen uit 2019. Doordat de daling van het aantal bezoeken met andersoortige toegangskaarten sterker daalde, groeide het aandeel van de bezoeken met een Museumkaart.

Lees het volledige artikel: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners