Coronamonitor Zeeland

'Noodopvang op scholen zit op de grens, uitval dreigt'

De noodopvang op de basisscholen zit op de grens. Dat zegt Pim van Kampen van de Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland (CPOZ), waarbij de meeste Zeeuwse scholen aangesloten zijn. Er zijn volgens hem zoveel meesters en juffen nodig voor de noodopvang dat de online lessen in gevaar komen.

Volgens Van Kampen maakt een kwart van alle leerlingen nu gebruik van de noodopvang. "Ik heb nu van negentien van de 26 scholen al 350 kinderen voor de noodopvang. Dat zijn er al net zoveel als vorige week en dan moeten er nog zeven scholen bijkomen", zegt hij op de vroege maandagmorgen. Het toont volgens hem nog maar eens de toenemende druk aan op de scholen.

Volgens hem zijn er nu ook veel meer kinderen die gebruik maken van de noodopvang op scholen dan in de eerste lockdown in maart en april vorig jaar. Van Kampen begrijpt dat wel. "Toen mochten kinderen alleen naar de opvang als twee ouders een cruciaal beroep hadden. Nu is dat als er één ouder een cruciaal beroep heeft. Begrijpelijk, want de zorg zit te schreeuwen om medewerkers."

'De mens wordt een probleem'

De bezetting van de noodopvang komt volgens Van Kampen steeds meer in de knel. "De noodopvang is geen les en kan bijvoorbeeld ook door een assistent gedaan worden. Maar er zijn nu te weinig mensen voor. De mens wordt een probleem."

Hij wijst erop dat leerkrachten ook online les moeten geven. Volgens Van Kampen is het voor hen ondoenlijk om dan ook nog eens een groep kinderen op de noodopvang aan het werk te houden. "Daar komt bij dat leerkrachten zich ook zorgen maken. 'Wil ik wel op school zijn?', vragen die zich af. Sommigen werken liever thuis."

Van Kampen vreest dat er straks mensen uitvallen op de scholen of dat er geen kinderen meer bij kunnen op de noodopvang. "We zitten op de grens."

 

Bron: OmroepZeeland

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners