Coronamonitor Zeeland

Omoda kan nauwelijks personeel vinden

Schoenenretailer Omoda vindt het lastig om personeel te vinden voor zijn fysieke winkels. Het bedrijf heeft momenteel 54 vacatures openstaan en de laatste maanden reageert er bijna niemand. "Voorheen kregen we dertig tot veertig reacties op een vacature, nu maar eentje", aldus operationeel directeur Jan Baan tegen de Provinciale Zeeuwse Courant.

De winkelketen wist voor de coronapandemie op eigen kracht personeel te werven, maar doet nu een beroep op uitzendbureaus die eveneens weinig aanbod hebben. Kim Houmes, personeelsmanager bij Omoda, denkt dat de oorzaak ligt bij de krappe Zeeuwse arbeidsmarkt en de coronacrisis. "We vermoeden dat veel mensen uit de horeca en de detailhandel zijn overgestapt naar de zorg."

Het probleem richt zich niet specifiek op de Zeeuwse arbeidsmarkt, ook voor de winkel in Utrecht is het lastig personeel te vinden. Voor de winkels kan Omoda nog tachtig nieuwe werknemers gebruiken, voor het logistieke centrum in Zierikzee zijn dat er veertig. "Een kracht van Omoda is dat je als je voor 12:00 uur bestelt, je de schoenen dezelfde dag nog in huis hebt. De service vergt een enorme logistieke krachtsinspanning Ook in de stenen winkels wil je voldoende mensen hebben om klanten optimaal te bedienen. Daar komt nu veel druk op", stelt Baan.

Om het voor personeel aantrekkelijker te maken om bij Omoda te komen werken, verhoogt de retailer de salarissen per 1 juni. Een 19-jarige verdient dan in plaats van 6 euro 65 negen euro bruto per uur, een euro meer dan bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Ook mag je als nieuw personeelslid een paar schoenen uitzoeken en krijg je twintig procent korting op de collectie.

Bron: Retailtrends

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners