Coronamonitor Zeeland
De coronacrisis heeft er (nog) niet voor gezorgd dat de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt is opgelost; er zijn weliswaar als gevolg van corona minder vacatures in Zeeland, maar de krapte houdt aan vanwege ontgroening, vergrijzing en de vraag naar nieuwe vaardigheden. De echte klappen voor het bedrijfsleven worden nog verwacht.
Dat is de conclusie van het onderzoek dat het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme in opdracht van het Aanvalsteam Arbeidsmarkt heeft gedaan naar de impact van de coronacrisis op de Zeeuwse arbeidsmarkt. Het kenniscentrum is gevraagd een analyse te maken van de Zeeuwse arbeidsmarkt ten tijde van Corona op basis van de tot dan toe beschikbare data en informatie (voor de tweede Coronagolf). Het rapport levert waardevolle input op voor het aanscherpen en bijsturen van de aanpak van de vraagstukken op de Zeeuwse arbeidsmarkt: het Aanvalsplan Arbeidsmarkt.
Ondanks de NOW-regelingen, verwacht UWV landelijk in 2021 een verdere stijging van de WW, tot een niveau dat vergelijkbaar is met de aantallen tijdens de top van de financiële crisis in 2013/2014. Jongeren en ZZP’ers krijgen harde klappen. Deze groepen werken vooral op flexibele basis in sectoren die hard geraakt worden zoals de horeca en detailhandel.
De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport zijn:
Om bovenstaande aanbevelingen op te pakken, zet het Aanvalsplan Arbeidsmarkt in op drie sporen (bovenop de lopende activiteiten en programma’s die onverminderd worden voortgezet met inachtneming van de lopende ontwikkelingen).
Over het rapport en de situatie op de Zeeuwse arbeidsmarkt vond een webinar plaats. Daarin is het rapport toegelicht door Diana Korteweg-Maris van het Kenniscentrum en vertelden Minouche den Doelder (recruitmentbureau Den Doelder) en Hendrik-Jan van Arenthals (Scalda) over hun ervaringen in de praktijk. Ook legden gedeputeerde Jo-Annes de Bat en wethouder en voorzitter van de arbeidsmarktregio Zeeland André van der Reest uit hoe zij de krapte op de arbeidsmarkt willen aanpakken. De livestream is terug te kijken.
Het Aanvalsplan Arbeidsmarkt, van overheden, onderwijs en bedrijfsleven in Zeeland en opgesteld in mei 2018, is erop gericht om de belangrijkste uitdagingen van de Zeeuwse arbeidsmarkt op te lossen (zowel op de korte als op de lange termijn). Uitgangspunt is het voorspelde tekort van 6.000 werkzame personen in 2022. De vraag van het Zeeuwse bedrijfsleven staat hierbij centraal: hoe voorzien we in de vraag naar voldoende en gekwalificeerd personeel, nu en in de toekomst?
Op www.zeeland.nl/arbeidsmarkt vindt u meer informatie over het aanvalsplan en kunt u ook het rapport downloaden.
Houd 1,5 m
afstand
Was vaker
uw handen
Werk zoveel
mogelijk thuis