Coronamonitor Zeeland

OMT kritisch over fieldlab-evenementen

Het Outbreak Management Team (OMT) pleit voor strengere regels om fieldlab-evenementen in goede banen te leiden en oplopende coronabesmettingen te vookomen. Dat schrijft het OMT in een advies aan het kabinet over deze experimenten met grote bijeenkomsten.

Het OMT wijst erop dat het aantal deelnemers van ongeveer 200.000 in totaal tot een stijging van 0,6 tot 1,0% van de coronabesmettingen zal leiden. Die stijging betekent op termijn ook een hogere ziekenhuisbezetting, waarschuwt de regeringsadviseur.

Fieldlab-evenementen zijn bedoeld om inzicht te krijgen in hoe festivals, vakanties en andere evenementen op een veilige manier kunnen plaatsvinden. Om ze veiliger te maken, zou de vereiste toegangstest niet 40 maar slechts 24 uur oud moeten zijn, luidt het advies van de deskundigen. Ook zou een tweede test na afloop van het evenement verplicht gesteld moeten worden.

De kritiek van het OMT komt op de dag dat sommige kroegen in Utrecht als fieldlab-experiment hun deuren mogen openen. Eerder mochten er al 5000 bezoekers naar de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland. Bij de 538 Oranjedag op 24 april zijn zelfs 10.000 bezoekers welkom.

Proefprojecten
Voor een andere categorie proefprojecten had het OMT liever een voorzichtigere benadering gezien. Hier gaat het om bezoek van een beperkt aantal mensen aan evenementen, musea en bijvoorbeeld dierenparken. Deze mensen ondergaan in speciaal daarvoor ingerichte locaties een sneltest.

Voor april staan 464 van dit soort kleinschalige pilots gepland. Het OMT vindt dat te veel en had het liever bij tien goed geselecteerde en voorbereide evenementen gehouden, aangevuld met een test achteraf voor alle bezoekers, om goed te kunnen volgen wie wie besmet. Er kleeft ook nog een ander risico aan deze evenementen: kinderen tot 12 jaar hoeven niet te worden getest.

Volgens het kabinetsplan worden deze pilots vanaf 1 mei enorm uitgebreid, waarbij een sneltestcapaciteit op poten moet staan — voor mensen zonder klachten, anders mogen ze sowieso niet naar een evenement — van 400.000 tests per dag. Dit is naast alle tests die de GGD uitvoert bij mensen met coronaklachten.

Dit soort evenementen kan valse hoop bieden en 'de uitstraling (...) hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt', schrijft het OMT in zijn advies van afgelopen maandag.

Tijdens de persconferentie dinsdag van minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukten de twee dat de hoop op verdere versoepelingen voorlopig in de ijskast kan. De piek van de derde coronagolf is nog niet bereikt, de ziekenhuizen en de intensivecareafdelingen liggen te vol. Om er direct aan toe te voegen dat de eerste versoepelingen wel degelijk op afzienbare termijn in het verschiet liggen. Wellicht eind april al, als de piek voorbij is.

Bron: FD website

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners