Coronamonitor Zeeland

Online event 2K21 trekt bijna 30.000 kijkers uit Hulst en Terneuzen

Volgend jaar weer? De organisatie van het online event 2K21 hoopt dat het komende eindejaarsfeest gewoon in een café of hal te doen is. Maar van een succes durven ze wel te spreken, met 29.000 kijkers. In Sluis trok de XXL New Years Livestream veel bekijks.

2K21 was opgezet om jongeren in de gemeenten Terneuzen en Hulst een alternatief te bieden voor een stille jaarwisseling. Door de gesloten horeca en het vuurwerkverbod, dreigde voor hen een avondje mens-erger-je-nieten aan de keukentafel met pap en mam. Met live optredens van de dj's Ninety Two en T-Go en rappers Bilal Wahib en Caza had de jeugd toch wat anders te doen. Het online evenement werd in totaal 29.000 keer gestreamd. De helft daarvan bleef langere tijd kijken, een kwartier tot 35 minuten.

Loods is in trek

De loods van Jouw Event Partners in Kloosterzande was gastheer voor het online festival. Eigenaar Patrick Roelands had zeven camera’s opgetuigd om de optredens perfect in beeld te brengen. ,,We hebben onder meer een kraan, rails en een mobiele camera op de schouder.” Door de overname van een audio- en videobedrijf is zijn assortiment gegroeid. Zo heeft hij nu ook de beschikking over een regiewagen die vroeger van Omroep Friesland was. Roelands kon de spullen goed gebruiken, want sinds de coronapandemie is de loods enorm in trek voor het houden van online evenementen. ,,Dat gaat van een algemene ledenvergadering tot een webinar tot een event als dit. Hier zijn al 25, dertig online evenementen geweest. Hoeveel ik er voor corona had? Nul.”

Alternatief voor carnaval?

Organisator Michelle Witte is in haar nopjes. ,,29.000 kijkers is echt boven verwachting. Ook social media ontplofte, daar hadden we rond de driehonderd views. Blijkbaar spreekt dit jongeren aan.” De jaarwisseling stilletjes voorbij laten gaan, was voor Witte geen optie. ,,We moesten een alternatief bieden, want er kan en mag helemaal niets. En het blijkt dat er behoefte is aan saamhorigheid.” Ook het feit dat het evenement live was, heeft volgens haar bijgedragen aan de populariteit. ,,Dit concept zou ook een alternatief voor carnaval kunnen zijn.”
Ook de gemeente Sluis hield een online event, de XXL New Years Livestream. Via 285 mobiele apparaten werd ingelogd, maar omdat het ook via RTV Scheldemond te volgen was, liggen de kijkcijfers hoger. Het jaaroverzicht is goed bekeken en de quiz over 2020 trok zo’n honderd deelnemers. Verder was het optreden van Lappie Lapstok een kijkcijferkanon voor kinderen. De organisatie is tevreden met het aantal kijkers, zeker omdat het evenement in korte tijd is opgezet.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners