Coronamonitor Zeeland

Optimisme keert voorzichtig terug bij exporteurs

Het lijkt erop dat het optimisme van het bedrijfsleven over het begin van herstel van de export in 2021 stapje voor stapje toeneemt.

Minder dan de helft van de exporterende bedrijven heeft voor het eerst sinds maart vorig jaar te maken heeft met negatieve impact door de coronapandemie. Dat blijkt uit de Corona Monitor van maart 2021, uitgevoerd door ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius.

Profiteren van coronacrisis
19 procent van de bedrijven zegt juist te profiteren. Voor het hele jaar verwacht 43 procent een omzet daling van gemiddeld 21 procent. Omgekeerd zien meer ondernemers dan tevoren (20 procent) juist positieve impact vanwege de coronacrisis voor het hele jaar.

Evofenedex matigt optimisme
Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex: ”Het zijn gemengde signalen. Inderdaad zijn er gunstige grafieken te vinden in het rapport, maar nog steeds koerst ruim 2 op de 5 bedrijven af op een forse krimp dit jaar. Iedereen staat feitelijk in de startblokken, maar nieuwe lockdowns, vaccinproblemen en mogelijk protectionisme, chips tekorten en de verstoringen in de zeevaart maken ons bezorgd of het herstel echt goed van de grond kan komen.”

Verstoringen logistieke keten
Ondernemers geven in het onderzoek aan dat zij minder last hebben van financiële impact of vraaguitval. Wel worden vaker verstoringen in de logistieke keten genoemd, met name bij het vervoer over zee (47 procent). Dat percentage schommelde na het begin van de crisis rond de 20 procent en loopt op. Verbeteringen worden steeds minder gezien. De problematiek in het Suezkanaal gaat daar zeker niet bij helpen.

Toplanden qua verstoringen
De top 8 van landen met verstoringen in de keten zijn onverminderd Europese landen; pas op plek 8 en 9 komen China en de VS. 7 procent van de bedrijven is bezig met het verleggen van de supply chain; 7 procent heeft dat al gedaan.

Exporterende bedrijven denken overigens wel dat de impact van de coronapandemie nog het hele jaar voelbaar blijft.

Bron: Logistiek.nl

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners