Coronamonitor Zeeland

Personeelstekort horeca nog groter door toename coronabesmettingen

Horecaondernemingen kunnen nog moeilijker aan personeel komen nu vooral jonge medewerkers besmet raken met corona. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) 'herkent inderdaad signalen dat sommige ondernemers hun zaak sluiten vanwege ziekte onder het personeel', aldus een woordvoerder.

De organisatie kan nog geen inschatting maken om hoeveel bedrijven het gaat. 'Het personeelstekort was al groot, omdat veel mensen die werkzaam waren in de sector vanwege de sluitingen zijn uitgestroomd naar andere sectoren, en die krijg je niet zo snel meer terug.'

De heropening van de horeca bracht veel onzekerheid met zich mee waardoor veel ondernemers geen nieuw personeel hebben aangetrokken. Voor de bedrijven is het moeilijk in te schatten hoeveel gasten zij zouden ontvangen, onder andere vanwege onduidelijk overheidsbeleid. 'Het helpt zeker niet mee dat door het stijgend aantal besmettingen de horeca opnieuw met restricties te maken krijgt. Die stijging zie je nu vooral bij de jongere doelgroep, een groep die ook veel in de horeca werkt', aldus de KHN-woordvoerder.

Hele team in quarantaine

Bij reserveringssite TheFork heeft men ook geen zicht op de omvang van het probleem. Hun accountmanagers spreken dagelijks met veel horecaondernemers. Volgens woordvoerder Gili Papier signaleren zij dat restaurants soms de deuren gesloten houden vanwege personeelstekort, maar hebben er geen zicht op of het ook gaat om sluitingen vanwege een toename van het aantal besmettingen onder de medewerkers. Ze weet wel dat met name in de regio Rotterdam 'opvallend veel ondernemers problemen hebben met personeelstekort vanwege de besmettingen'.

Het Parool noemt maandag een reeks horecazaken in de hoofdstad die de deuren hebben gesloten wegens besmettingen onder het personeel. Daaronder restaurants De Karavaan en Bar Botanique in Oost. Mede-eigenaar Riad Farhat voorspelt dat veel meer zaken de komende weken hetzelfde lot zal treffen. 'Vrijdag is de eerste positief getest, dan moet het hele team in quarantaine. Is iemand besmet die op vrijdagavond heeft gewerkt, dan treft dat zo 60% à 70% van je totale personeelsgroep. Dan kun je beter dichtgaan', zegt hij tegen de krant.

KHN verklaart dat de gezondheid van gasten en medewerkers voor horecaondernemers op de eerste plaats komt. 'Bij klachten moet een medewerker zich laten testen. Bij een positieve uitslag geldt dat ook voor andere personeelsleden en dat kan betekenen dat een horecazaak tijdelijk zijn deuren moet sluiten of andere openingstijden hanteert.'

Bron: Het Financieele Dagblad

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners