Coronamonitor Zeeland

Private fondsen schieten cultuursector te hulp

De cultuursector krijgt financiële hulp van private fondsen. Het nieuwe Kickstart Cultuurfonds stelt ruim 16 miljoen euro beschikbaar voor instellingen die geen gebruik kunnen maken van de 300 miljoen aan noodsteun die het kabinet eerder verleende.

Het fonds is opgericht door BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zes andere private fondsen, waaronder Stichting Droom en Daad en Fonds 21, hebben zich daarbij aangesloten. Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur zegt het initiatief ook te ondersteunen.

Weliswaar mogen per 1 juli concertzalen, poppodia en theaters meer bezoekers toelaten, maar door de anderhalvemeterregel zijn veel concerten en voorstellingen niet rendabel. Veel musea kampen met datzelfde probleem. Enkele poppodia, waaronder Paradiso in Amsterdam, hebben al een deel van hun personeel ontslagen.

‘De nood is hoog en met ons Kickstart Cultuurfonds kunnen we niet alles oplossen’, zegt Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds en woordvoerder van het Kickstart Cultuurfonds. Met de ruim 16 miljoen euro financiële steun kunnen volgens haar theaters en musea hun gebouwen coronaproof maken en ‘voorstellingen en tentoonstellingen programmeren die niet rendabel genoeg zouden zijn’.

Vanaf 15 juli kunnen theaters, concertzalen, poppodia, musea en producenten hulp aanvragen bij het nieuwe fonds door een plan in te dienen. Naar verwachting kunnen de eerste bijdragen vanaf begin augustus worden toegekend en uitgekeerd.

Bron: De Volkskrant

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland