Coronamonitor Zeeland

Productie industrie krimpt bijna 2 procent in februari

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 1,7 procent lager dan in februari 2020, maakt het CBS bekend. In januari groeide de productie met 0,3 procent. De industriële ondernemers waren in maart positiever dan in februari.

In ruim drie kwart van de branches krimp
Ruim drie kwart van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in februari minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De elektrische en elektronische apparatenindustrie realiseerde de hoogste groei.

Productie valt wat terug
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari 2021 daalde de productie met 2,5 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Vervolgens was de trend dalend. In mei 2020 bereikte de productie een dieptepunt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet, maar in februari 2021 viel de productie wat terug.

Producentenvertrouwen nam toe in maart
In maart 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie verbeterd. Dat komt doordat de ondernemers positiever waren over toekomstige productie en hun orderpositie.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Ook het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) is in maart een stuk gestegen. Zowel het oordeel over de huidige bedrijvigheid als over de toekomstige bedrijvigheid verbeterde.

Bron: CBS

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners