Coronamonitor Zeeland

Productie Nederlandse industrie in mei op hoogste niveau ooit

De productie van de industrie lag in mei op het hoogste niveau ooit, zo constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was 16,5% hoger dan in mei 2020. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,1%. Ten opzichte van mei 2019 bedroeg de groei 3%. Met die stijging is het verlies in mei 2020 door de coronacrisis goedgemaakt.

Vrijwel alle segmenten in de industrie produceerden meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie de hoogste groei, met een stijging van de productie van meer dan 30%, aldus het CBS. De rubber- en kunststofindustrie en de transportsector volgen daarna, met een groei van meer dan 25%.

Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Vervolgens was de trend dalend. In mei 2020 bereikte de productie een dieptepunt, en daarna werd een stijgende lijn ingezet.

Maar over het gehele jaar genomen, krompen vorig jaar nagenoeg alle sectoren van de Nederlandse industrie. De productie van transportmiddelen, textiel en schoenen liep de hardste klappen op. Slechts enkele sectoren, zoals de machinebouw, de chemie en de geneesmiddelenindustrie, lieten een groei zien.

Ook komende maanden 'stevige plus'

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen verwacht ook de komende maanden een 'stevige plus' voor de industrie in vergelijking met vorig jaar, ondanks opduikende problemen als chip- en materiaaltekorten.

De sterke groei van de productie in mei houdt onder meer verband met de sterke krimp van de industriële sector in het voorjaar van 2020, toen vanwege de lockdown diverse fabrieken stil kwamen te liggen. Onder meer autofabriek VDL Nedcar en de truckfabrikanten DAF en Scania moesten in maart en april wekenlang de poorten sluiten.

Ook in mei 2020 waren de effecten van de gedwongen sluiting van fabrieken nog merkbaar. De Nederlandse industrie kromp toen 12,5%, de grootste daling in elf jaar tijd. De maanden daarna zou de krimp van de industrie afnemen, maar groei was er pas weer in het eerste kwartaal van 2021. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar groeide de industrie toen met 2,8%, hoewel de economie als geheel nog met 2,4% kromp.

'Voor het uitbreken van de coronapandemie zat de industrie op een stabiel en hoog niveau. Die grens hebben we nu in mei gepasseerd', zegt Van Mulligen. 'De industrie is een conjunctuurgevoelige sector en de Nederlandse industrie is internationaal en exportgeoriënteerd. De wereldeconomie groeit hard, met name in de twee economische grootmachten Verenigde Staten en China, belangrijke afzetmarkten voor de industrie. Zolang de sterke groei daar aanhoudt, zijn de vooruitzichten goed.'

Als de tekorten aan computerchips en materialen waren uitgebleven, zou de Nederlandse industrie wellicht (nog) harder kunnen groeien. 'Maar ik kan daar geen cijfer op plakken.'

Impact aanhoudende pandemie

Van Mulligen wijst desgevraagd tegelijkertijd op de mogelijke impact van een aanhoudende coronapandemie. 'De besmettelijke deltavariant houdt ook in steeds meer Aziatische landen huis. Als die ontwikkeling zich doorzet, kunnen de gevolgen ook in Nederland merkbaar worden.'

Het CBS meldt ook een andere positieve ontwikkeling. Behalve de sterke stijging van de industriële productie in mei, bleek vrijdag ook dat in juni de stemming onder ondernemers in de industrie opnieuw is verbeterd. Het producentenvertrouwen lag in juni op het hoogste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985.

Bron: Het Financieele Dagblad

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners