Coronamonitor Zeeland

Provincie verdeelt 60.000 euro onder Zeeuws-Vlamingen

Werknemers, ondernemers en mantelzorgers die de afgelopen tijd noodgedwongen moesten omrijden om Zeeuws-Vlaanderen uit te komen, kunnen hun extra gemaakte kosten vergoed krijgen. De provincie stelt daar 60.000 euro voor beschikbaar.

België sloot met ingang van 18 maart de grenzen en dat heeft nogal wat impact op Zeeuws-Vlaanderen. Om de ‘rest van Nederland’ te bereiken loopt de kortste route door Vlaanderen, maar alleen mensen met een vitaal beroep hebben toestemming om via België te reizen. Voor veel andere inwoners van met name de gemeente Hulst, zorgt dit dagelijks voor extra kosten. Zij moeten omrijden via de Westerscheldetunnel en maken extra kilometers.  De provincie Zeeland heeft daarom samen met de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis afgesproken om de mensen zonder vrijstelling, die noodgedwongen moeten omrijden, financieel tegemoet te komen.

Het gaat daarbij om woon-werkverkeer, bedrijven en mantelzorgers. Er wordt vooral gekeken naar de groep die voor een van die zaken normaliter reist via de Liefkenshoektunnel, ten noorden van Antwerpen. Mensen die in de auto zijn gestapt voor een ‘gewoon’ familiebezoek of bezoek aan een geliefde, kunnen geen aanspraak maken op de subsidie.  

Aanvraag subsidie

Inwoners en bedrijven/ondernemers uit de drie gemeenten kunnen een aanvraag doen door te mailen naar info@gemeentehulst.nl, onder vermelding van ‘tegemoetkomen kosten omrijden gesloten grens.’  Het gaat daarbij om de periode van 18 maart tot en met 8 juni. Vanaf die datum worden de grenscontroles waarschijnlijk weer opgeheven. Bij de aanvraag moet worden aangegeven wat de naam, adres en woonplaats zijn, wat het vertrekpunt en de bestemming was, wat de reden van de reis was en hoe vaak er de afgelopen periode werd gereisd.  De gemeente Hulst brengt vervolgens alle meldingen in kaart. Hoeveel er per persoon wordt vergoed, is nog niet bekend, laat een woordvoerster van de gemeente Hulst weten. ,,Dat is nog niet besloten. We gaan eerst inventariseren hoeveel aanvragen er binnenkomen en daarna gaan we kijken wat er mogelijk is.”

De grenzen gaan mogelijk al eerder open voor het bezoeken van familie in België. Dat zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem afgelopen zondag in een nieuwsuitzending van VTM. Morgenavond is er meer duidelijk, dan krijgt de Belgische regering daarover een advies van experts, die de exit uit de coronamaatregelen voorbereiden. 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland