Coronamonitor Zeeland

Rabo: Nederlandse economie herstelt snel

De Nederlandse economie herstelt zich sterker dan die van andere Europese landen. Het Nederlandse bbp ligt in het derde kwartaal van dit jaar waarschijnlijk weer boven het niveau van voor de coronapandemie, aldus de Rabobank. Sommige sectoren, zoals de industrie, zijn de pandemie al helemaal te boven terwijl andere nog een weg te gaan hebben tot volledig herstel.

De Nederlandse economie herstelt zich sterker dan die van andere Europese landen en het Nederlandse bbp ligt in het derde kwartaal van dit jaar waarschijnlijk weer boven het niveau van voor de coronapandemie. Dat schrijven economen van de Rabobank in een kwartaalbericht dat donderdag is verschenen.

De verwachting is dat de Nederlandse economie dit jaar met 4,2% zal groeien, gevolgd door een groei van 3,7% in 2022. Naast een gestage toename van consumptie, investeringen en overheidsbestedingen, valt in de economische voorspellingen vooral de sterke groei van de internationale handel op.

Corona
Volgens de economen van de Rabobank zijn bijna alle bedrijfssectoren naar verwachting uiterlijk in 2022 volledig hersteld van de coronacrisis. Dat geldt ook voor het Nederlandse bbp, dat in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld nog slechts 0,9% kleiner was dan voor het uitbreken van de pandemie.

Gecombineerd met de onverwacht sterke groei van de Nederlandse economie in dat kwartaal — 3,1% — ligt het volgens hoofdeconoom Ester Barendregt voor de hand dat het bbp aan het einde van het tweede kwartaal vermoedelijk al het niveau van voor corona heeft bereikt. 'Dit geldt voor de economie als geheel. Onderliggend zijn er grote verschillen tussen sectoren en regio’s', aldus Barendregt. Zo zijn sommige sectoren, zoals de industrie, de pandemie al helemaal te boven terwijl andere, zoals de horeca, nog een weg te gaan hebben tot volledig herstel.'

De groothandel groeide in het tweede kwartaal met ruim 26% op jaarbasis, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, toen de coronapandemie nog niet was uitgebroken, steeg de omzet met 19%. De stijging van de omzet ten opzichte van vorig jaar was te zien in alle afzonderlijke branches in de groothandel. Ook nam het vertrouwen van ondernemers ten opzichte van het kwartaal ervoor toe.

Nog niet hersteld
De gunstige vooruitzichten betekenen volgens Barendregt niet dat de economie alweer volledig is hersteld. Als er geen pandemie was geweest, was de economie immers met ruim 2% doorgegroeid. 'Er zit dus nog meer inhaalgroei in het vat. Daarom verwachten we ook in de tweede helft van dit jaar relatief sterke bbp-groei.'

Ook noemt ze enkele onzekerheden die nog roet in het eten kunnen gooien, bijvoorbeeld dat de pandemie nog niet zo onder controle is al wordt gedacht. Nieuwe ingrijpende maatregelen zouden de economie opnieuw een flinke tik kunnen geven.

Ook is er het risico dat problemen in de internationale waardeketens tot meer of nieuwe tekorten in grondstoffen en halffabricaten leiden. Dat zou kunnen leiden tot productieproblemen in diverse sectoren en hoge inflatie. 'Voor nu verwachten we echter dat de hogere inflatie tijdelijk is en op termijn binnen de perken blijft', zegt Barendregt.

Lees het volledige artikel: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners