Coronamonitor Zeeland

Recreatiesector kijkt tevreden terug op de zomer in Zeeland

Na een desastreus voorseizoen kijkt de recreatiesector in Zeeland tevreden en ook een beetje opgelucht terug op de vakantiemaanden juli en augustus. Tevreden, omdat de campings, vakantieparken en hotels vol zaten. Opgelucht, omdat er tot nu toe geen uitbraken van coronabesmettingen zijn geweest.

De maatregelen om het gevaar van besmettingen te beperken hebben effect gehad. Zo werd de toegang tot sanitaire gebouwen beperkt. De gemeenten met het hoogte aantal toeristen (Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Veere en Sluis) hebben niet meer besmettingen laten zien en ook metingen van rioolwater laten in juli en augustus geen verhoogde concentraties zien. ,,En dat in een periode met twee keer zoveel inwoners. Daar mogen we best trots op zijn”, zegt dagelijks provinciebestuur Dick van der Velde.

 ,,Het is heel goed gegaan”, zegt Carla Schönknecht van het Toeristisch Overleg Zeeland (TOZ). Die conclusie trekt ook Arjen Brinkman, van brancheorganisatie Hiswa-Recron. De sector stond in nauw overleg met de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Namens de VRZ gaf de voorzitter van dit overleg,  burgemeester Rob van der Zwaag  van Veere, afgelopen vrijdag alle betrokkenen de complimenten.

Uitbundiger publiek

Dat dit jaar alles volgeboekt was in het hoogseizoen, zeker langs de kust, maakte 2020 niet anders dan andere zomerseizoenen. Er waren wel meer Nederlanders en meer oudere tieners die dit jaar met hun ouders vakantie vierden in plaats van het vliegtuig naar Spanje of Griekenland te nemen. ,,We hadden dit jaar een wat uitbundiger publiek”, constateert Arjen Brinkman. Schönknecht heeft van ondernemers vernomen dat er per standplaats of vakantiewoning gemiddeld ook meer mensen waren door de komst van meer Nederlandse gezinnen.

Brinkman verwacht niet dat het naseizoen de in het voorjaar verloren inkomsten nog  kan goed maken. Er zijn wat dat betreft te veel onzekerheden en bovendien liggen de prijzen in het naseizoen over het algemeen lager dan in het voorjaar. Veel hangt af van eventueel aanscherpen van de coronaregels. Schönknecht is in elk geval blij dat het hoogseizoen geslaagd is en bijna iedereen in de toeristische sector op zijn minst de normale omzet voor deze periode heeft kunnen draaien.

Dagattracties ander verhaal

Bijna iedereen, want dit geldt niet voor de dagattracties, aldus Schönknecht. ,,Dat  is echt een ander verhaal.” De dagattracties bleven te maken houden met allerlei beperkingen zodat ze hun normale bezoekersaantallen niet konden halen. Het mooie weer tijdens de piek van het vakantieseizoen was ook niet in hun voordeel. Op warme dagen zochten mensen de stranden op.

Gedeputeerde Van der Velde kijkt inmiddels vooruit. ,,Nu kunnen mensen nog op terrassen zitten, maar durven mensen straks nog de horeca te bezoeken als ze naar binnen moeten? Bij de provincie zijn we aan het nadenken hoe we de ondernemers de helpende hand kunnen bieden. Hoe kunnen we ze van advies voorzien, bijvoorbeeld rond het nemen van maatregelen voor een betere ventilatie of het handhaven van de 1,5 meter afstand. Ondernemers en klanten moeten het vertrouwen hebben dat horecabezoek veilig is.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners