Coronamonitor Zeeland

Reisbranche knokt voor extra noodhulp uit voucherfonds

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) praat met de overheid over extra noodsteun voor reisondernemingen die geen beroep kunnen doen op het voucherfonds. De ongeveer €100 mln die overblijft uit het fonds zou gebruikt kunnen worden om reizen terug te betalen die zijn omgeboekt naar dit jaar, en alsnog niet doorgaan.

Mogelijk is daar ruimte voor binnen de toezegging van €400 mln aan noodleningen in het fonds, zegt SGR-directeur Erik Jan Reuver. Hij heeft daarover, samen met reisondernemersvereniging ANVR, gesproken met staatssecretaris Mona Keijzer. Zij heeft toegezegd om hierover na te denken, in afwachting van een kostenraming van SGR en ANVR.

Uit het voucherfonds kunnen ondernemingen maximaal €50 mln lenen om hun klanten te betalen van wie de reis vorig jaar door corona geannuleerd werd. De staatssecretaris maakte afgelopen vrijdag bekend dat waarschijnlijk voor €300 mln geput zal worden uit dit fonds. Zo'n 300 van de 750 bij SGR aangesloten reisorganisaties willen van de noodsteun gebruikmaken. Ongeveer de helft van de reisbedrijven heeft onvoldoende geld in kas om consumenten op tijd terug te betalen.

‘We wilden eigenlijk dat de ongeveer €100 mln die overblijft, gebruikt wordt voor regelingen om de reissector door de crisis te slepen, maar de staatssecretaris voelt niets voor sectorspecifieke hulp’, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. ‘Dit was nog de enige opening. Het kan helpen bij een meivakantie naar de Verenigde Staten die dit jaar opnieuw niet doorgaat.’

Kleinere reisondernemers
Voor de extra steun komen alle reisondernemingen in aanmerking. De ANVR-directeur denkt dat vooral specialisten in verre reizen met extra leningen uit de brand geholpen kunnen worden. Hij hoopt dat de kleinere reisbedrijven, die nauwelijks steun krijgen en waarbij het vaak gaat om grotere bedragen, kunnen profiteren van aanvullende noodsteun.

Maar ook grote touroperator als Sunweb en Corendon verwelkomen die steun. ‘Dat zou zeker interessant zijn’, zegt Sunweb-ceo Mattijs van den Brink. ‘Vooral voor reizen die na 30 april plaatsvinden, omdat we daar geen vouchers meer voor kunnen uitgeven.’ Beide bedrijven kunnen niet inschatten om hoeveel geld het gaat, omdat onduidelijk is wanneer er weer gereisd kan worden.

De branche hoopt stilletjes op de zomervakantie. ‘De staatssecretaris is over de zomer ook wel positief’, heeft ANVR-voorman Oostdam gemerkt. Hijzelf gaat er ook van uit dat het allemaal goed komt voor 1 juli. ‘Wij denken dat dit jaar de zomervakantie seminormaal, dus met coronatesten en vaccinaties, kan doorgaan.’

Reisbureaus
De reismarkt ligt door beperkende maatregelen tegen coronabesmettingen al ruim een jaar grotendeels plat. Bijna een kwart van de medewerkers heeft afgelopen jaar zijn baan verloren. Het hardst geraakt zijn de reisbemiddelaars. D-reizen, het grootste reisbureau van Nederland, kon geannuleerde reizen niet aan klanten terugbetalen en ging vorige week failliet.

Voor andere reisbureaus is dit risico volgens SGR-directeur Reuver minder groot. Zij kunnen volgens hem een aanvraag indienen bij het voucherfonds voor leningen. Daarvoor komen ze in aanmerking als ze de aanbetaling van de klant hebben doorgestort aan de reisorganisator. D-reizen had dat geld zelf gehouden.

‘Voor zover ik kan nagaan was dit een groot probleem bij D-reizen’, zegt Reuver. ‘Die vouchers worden nu door SGR opgepakt en aan consumenten vergoed. Bij andere retailers hoor ik dat dit geen groot probleem is. Zij hebben veelal wel de klantgelden doorgestort of aan de consument teruggegeven. De vraag is dus hoe groot het probleem nu nog is.’

Bron: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners