Coronamonitor Zeeland

Reizen mag (nog), maar er gelden maatregelen

Vakantiegangers wachten vol spanning de nieuwe coronakaart van de Europese gezondheidsinstantie ECDC af. Daarop zal Nederland donderdag hoogstwaarschijnlijk rood kleuren, en dat kan weer tot reisbeperkingen of andere maatregelen leiden.

Maar ook als toeristen eenmaal op hun bestemming zijn, is een gewone vakantie allerminst zeker. Snel oplopende besmettingscijfers brengen verschillende Europese landen ertoe de coronaregels weer aan te scherpen.

Zo zijn de binnenruimtes van Griekse horeca, stadions en uitgaansgelegenheden binnenkort alleen nog maar toegankelijk voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Zij moeten op een app kunnen laten zien dat ze hun prikken gehad hebben. Omdat horecapubliek moet zitten, zijn clubs voorlopig dicht. Daar staat tegenover dat terrassen extra ruimte krijgen.

Mensen die naar Malta willen zijn alleen nog welkom als ze gevaccineerd zijn. Nog onduidelijk is of die eis van het eiland zal standhouden, omdat hij moeilijk te rijmen lijkt met de regels van de Europese Unie.

Spanje: nachtleven aan banden

In Spanje leggen de regio's Catalonië (waar Barcelona ligt) en Valencia het nachtleven aan banden. De Catalanen stoppen alle activiteiten om 00.30 uur, en groepen mogen, zowel in het openbaar als thuis, uit maximaal tien mensen bestaan. In steden in Valencia geldt een avondklok van 01.00 uur tot 06.00 uur en mogen maximaal zes mensen bij elkaar komen.

Portugal voerde al eerder lokale avondklokken in van 23.00 uur tot 05.00 uur, onder meer in de populaire vakantiebestemming Faro. Ook moeten restaurantbezoekers in steden als Lissabon en Porto in het weekend een groen vinkje laten zien.

Het Verenigd Koninkrijk beweegt juist de andere kant op. Daar schrapt de overheid per 19 juli alle coronamaatregelen, ondanks de felle opleving van het coronavirus. De regering-Johnson verwacht dat de ziekenhuisopnames zullen oplopen, maar denkt dat de stijging behapbaar zal zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners