Coronamonitor Zeeland

Ruim de helft van de Zeeuwse horeca denkt failliet te gaan

Ruim de helft van de Zeeuwse horecabedrijven denkt het voorjaar niet te halen als de horecasluiting nog lang voortduurt. Dat zegt de Zeeuwse voorzitter Frank de Reu van Koninklijke Horeca Nederland. Volgens hem krijgen ondernemers te weinig rijkssteun en komt dat geld dikwijls ook erg laat.

De brancheorganisatie hield onlangs een landelijke enquête onder leden. Ook tweehonderd Zeeuwse horeca-ondernemers vulden de vragenlijst is. De Reu voorziet een golf aan faillissementen als er niet snel iets verandert. ,,De stemming onder de horeca-exploitanten is somber. Slechts weinigen zeggen dat ze binnenkort omvallen, maar tussen de 50 en 60 procent van de ondernemers denkt het nog slechts vier tot zes maanden vol te houden. Daarna is het einde oefening. Dat is wel een alarmbel. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we pas in maart, april weer een beetje normaal gaan draaien. Dat kan voor een flink aantal bedrijven te laat zijn.”

Cafés, zalen en disco's gaan als eerste

De Reu denkt dat de eerste klappen vallen onder cafés, zalencentra en discotheken die tijdens de lockdowns geen omzet draaien. Restaurants en strandpaviljoens aan de kust hadden ondanks de corona-beperkingen wel een goede zomer en bouwden zo een buffer op. ,,Dat is echter maar een deel van de duizend horecabedrijven in Zeeland. Als je per jaar 22 weken dicht bent, hakt dat er wel in. Je kunt nog een beetje schipperen met afhalen en bezorgen, maar daarmee maak je het omzetverlies niet goed.”

Hij vindt dat het Rijk dieper in de buidel moet tasten om de horeca overeind te houden. ,,Ikzelf krijg bijvoorbeeld maar 40 procent van de loonkosten vergoed. Je boert keihard achteruit. Bovendien staat dat geld pas na maanden op je rekening. Het duurt veel te lang.”

 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners