Coronamonitor Zeeland

Slepen met boomstammen of touwtje springen, zo houd je je fit

Slepen met boomstammen, met je kamergenoten in de tuin gewichtjes optillen, touwtje springen of iets geheel nieuws proberen zoals in de modder sporten. Zo houden deze Utrechters zich fit tijdens de lockdown. 

Mick Vos, 20 jaar, Houte

Met vier studiegenoten heeft Mick Vos een nieuwe sport ontdekt. Ze voetbalden allemaal, maar door corona hebben ze al heel lang geen grasspriet meer gezien. Ze zochten daarom een nieuwe uitdaging. Ze ruilden gladde velden in voor sportparcoursen vol modder en obstakels. Bovendien hebben ze er ook nog een goed doel aangeplakt: ze halen geld op voor het kankerfonds en hopen op 5000 euro.
 
,,We komen allemaal uit andere plaatsen”, vertelt Mick Vos. ,,Ik uit Houten en voetbal bij ’t Goy, Ido uit IJsselstein en speelt bij VVIJ, Theo en Sigvard komen uit Noordeloos. We zitten bij elkaar in de klas op het ROC voor sport en bewegen in Utrecht. Vanwege onze sportopleiding zijn we veel met sport bezig. Nu ligt alles helaas stil.” 

,,Deze sport is vooral kracht en uithoudingsvermogen. Het is dus niet alleen door de modder, maar ook over obstakels. In Houten ligt een parkoers van 5 kilometer en zo trainen we voor een wedstrijd van 16 kilometer op 5 juni. Dan sluit onze actie ook. Het KWF-fonds steunt ons met de website, met T-shirts. Er komt veel geld binnen. De teller staat nu op ruim 3200 euro.”

,,Twee weken geleden is de vader van mijn beste vriend overleden. Daar wilde ik iets voor doen. Ik wilde eerst de Alpe d’HuZes fietsen, maar dat gaat niet. Alle inschrijvingen van vorig jaar zijn vanwege corona naar dit jaar doorgeschoven. Het zat vol. Op internet vond ik mud masters en daar heb ik het KWF aan gekoppeld. We willen geld inzamelen voor onderzoek. Alle vier hebben we iemand van dichtbij of uit de vriendenkring verloren aan kanker.”

Isabelle Zwetsloot, 22 jaar, Utrecht

Met halters, springtouwtjes en een paar matjes doen Isabelle Zwetsloot en een paar huisgenootjes wat kracht- en conditieoefeningen in de tuin. De spullen komen bij haar ouders in Zeist vandaan, waar haar zus Roos als topsportster veel mee werkte. Roos is volop in training voor de Olympische Spelen van Tokio in de komende zomer op het nieuwe onderdeel skateboarden. Ze zou vorig jaar al gaan, maar vanwege corona werden de Spelen een jaar verplaatst.

,,Tijdens de eerste corona-golf kon mijn zus niet goed trainen. Maar ze wil wel fit blijven en maakte daarvoor een deal met een mannetje met cross-fit materialen. Die staan nu in Zeist in een soort mini-gym. We deden daar erg veel met z’n tweetjes. We hebben stangen met gewichten voor in de nek of op een bank. Een deel hebben we meegenomen naar Utrecht waar ik nu studeer. In de tweede golf mocht mijn zusje weer meer trainen onder begeleiding en werden de spullen minder gebruikt.” 
 
,,Dit trainingsvirus is een leuk virus, daarmee heb ik ook anderen besmet. Bijna elke dag doen we oefeningen, wel in de tuin, want onze kamers zijn te klein. Ik ben in de sportschool begonnen om af te vallen en vond het eng tussen al die brede, opgepompte mannen te staan. Nu kwam dit en dat heb ik gecombineerd met hardlopen. Dat vond ik eerst verschrikkelijk. Maar later bleek het een eye-opener te zijn. Mijn doel was 10 kilometer aan één stuk en dat is deze week gelukt. Ook touwtje springen is goed voor de conditie. Mentaal en fysiek is het heel belangrijk om iets te doen. Met een beetje creatief nadenken kom je ver.”

Bert Thiery

Bert Thiery heeft wel een heel bijzondere manier gevonden om fit en gezond te blijven tijdens de lockdown. Hij sleept boomstammen achter zich aan. Dat deed hij eerlijk gezegd ook al voor de crisis, maar hij heeft er nu wel veel meer tijd voor. Het idee pikte hij van de kaskraker Rocky 4, waarin hoofdrolspeler Sylvester Stallone met beperkte middelen zich voorbereidt op een bokswedstrijd. Dat deed hij dus onder meer met boomstammen.

,,Ik zag op een dag een boomstam liggen en toen moest ik direct aan de film denken. Stallone sleepte zo’n stam door de sneeuw. Toen ben ik stammetjes gaan zoeken in het bos. Er zijn er genoeg. Ik heb een paar trekbanden gekocht en aan de stam bevestigd. Eerst deed ik het aan een borstgordel, maar dat deed een beetje pijn. Nu heb ik een rugzak, een soort vest. Anderen trainen met autobanden, maar dat vind ik weinig duurzaam.”

,,Je ziet mensen wel kijken. Zo van, wat doet die nu? Ze moeten wel lachen. Zo ga ik een paar keer in de week het bos in. Je wordt er sterk van. Ik train voor tochten in Noorwegen. Met een vriend trekken we dan sleetjes voort. Die winterroutes lopen over meren. Door de sneeuw is een sleetje trekken gemakkelijk. Geen honden, want ik ben zelf de hond. Ik heb al wel een paar boomstammen versleten.Het hout slijt weg. Ik loop er een kilometer of 6 mee. De stam weegt ongeveer 30 kilo. Onderweg slapen we in hutjes of een tent die we bij ons hebben. We hebben ook wel eens een hol in de sneeuw gegraven, omdat we geen tent hadden. Je moet jezelf beschermen, want anders overleef je het niet. Te koud.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners