Coronamonitor Zeeland

Slimme etalage van juwelier in Nieuwerkerk ontmoedigt overvallers

Hoe voorkom je dat dieven de etalageruit inslaan en aan de haal gaan met trouwringen, ook al is de uitgestalde waar nep? Oliver en Elly Wind van trouwringenzeeland.nl in Nieuwerkerk bedachten een slimme etalage waarin de collectie te zien is op tv's en met led's verlichte displays. ,,Dieven en overvallers zien meteen dat hier niks te halen valt. Ik denk dat onze etalage uniek is in de juweliersbranche.”

Het uit Alkmaar afkomstige ondernemerspaar dat sinds 2018 aan de Ring in Nieuwerkerk woont en daar ook zijn showroom heeft, deed het idee op bij makelaars. Daar hangen bordjes met woningen en vraagprijzen achter de ruiten. Oliver en Elly Wind gingen nog een stap verder. ,,De plaatjes van onze ringen zitten in met led's omlijste frames. Het fonkelt en dat trekt mensen aan. Innovatief is dat je van elke ring met een smartphone de QR-code kunt scannen. Je krijgt de ring dan op onze website te zien, compleet met opties en prijzen.”

Geen dummy's

Leuk voor het oog, maar de etalage is tevens een vorm van diefstalpreventie. Oliver Wind: ,,We hadden nog geen echte juweliersuitstraling. Er hing alleen een poster. Toch wilde we de showroom een betere uitstraling geven. Dan kun je dummy's - nepringen die we gebruiken om te passen en een keuze te maken - in de etalage leggen, maar dat kan dieven en overvallers op verkeerde ideeën brengen.”

Hij haalt een diefstal bij een juwelier in Haarlem aan. ,,Die collega had uitsluitend dummy's in de etalage liggen. Er stond in vier talen bij dat het geen echte ringen van zilver en goud waren. Toch werd de ruit ingeslagen en alles meegenomen. Veel hadden de dieven er niet aan, want dummy's zijn niks waard. Kennelijk nodigt het toch uit.”

Business op bestelling

Glasscherven en gedoe met de verzekering willen de Winds uitsluiten. Daar helpt de slimme etalage bij, denken ze. Er is bovendien niks te halen. ,,Binnen hebben we alleen dummy's liggen. Onze business loopt vooral op bestelling. Klanten uit een straal van zo'n 70 kilometer rond Nieuwerkerk komen hier op afspraak naar toe om te vergelijken en te passen. Mensen willen een ring het liefst aan hun vinger zien. Verlovings- en trouwringen worden vervolgens gemaakt door fabrikanten in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.”

De bijna virtuele etalage heeft nog een voordeel. ,,Je kunt een mooie selectie van je collectie tonen. Bovendien zijn de platen met voorbeelden van ringen makkelijk te vervangen, zodat je snel een andere collectie kunt laten zien.”

De nieuwe etalage schittert nu zo'n twee maanden. Er zijn geen klachten uit het dorp, zegt Oliver. ,,Nou ja, eentje vond de led's nogal fel. Van de winter, als het vroeger donker is, zullen we een dimmer installeren. We houden rekening met de buren.”

Straks ook ringen voor motorrijders

Vooral vanwege de led-frames vroeg de etalage een flinke investering. De Winds konden een deel bekostigen met een voucher van Impuls/provincie voor innovaties in het midden-en kleinbedrijf. De eis daaraan is dat ze een groeistrategie maken. Oliver: ,,We willen ons verder specialiseren. Volgend jaar willen we het assortiment uitbreiden met zegelringen, solitair ringen, al dan niet met edelstenen erin, en ringen voor bikers.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners