Coronamonitor Zeeland

Transportsector ziet stevig herstel in tweede kwartaal

De omzet in de transportsector was in het tweede kwartaal 21,5% hoger dan in het door coronamaatregelen getroffen tweede kwartaal van 2020. Ondanks de stevige omzetstijgingen in sommige branches ligt de totale omzet nog wel ruim 4% onder het niveau van het tweede kwartaal van 2019, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Alle branches die in meer of mindere mate afhankelijk zijn van het personenvervoer, zagen de omzet in het tweede kwartaal sterk toenemen. In de luchtvaart en op de luchthavens verdubbelde de omzet ten opzichte van een jaar eerder, maar lag deze nog wel ruim de helft lager dan in 2019. Bij het personenvervoer over land is dat verschil minder groot.

Omzettoename bij goederenvervoerders
De omzet van goederenwegvervoerders groeide met bijna 19% ten opzichte van vorig jaar. De versoepeling van de coronamaatregelen leidde ertoe dat de omzet boven het niveau van voor de coronamaatregelen uitkwam. Bij de zee- en binnenvaart steeg de omzet met respectievelijk 3,3% en 8,6%, in beide branches bleef het omzetniveau nog wel achter bij 2019.

Door het opheffen van een groot deel van de coronamaatregelen konden mensen meer reizen en winkelen, met als gevolg dat er meer betaald werd geparkeerd. Bij de parkeerbedrijven (onderdeel van dienstverlening bij vervoer over land) steeg de omzet dan ook sterk. De post- en koeriersdiensten zagen de omzet nog steeds toenemen, al was de stijging iets minder groot dan voorgaande kwartalen.

Transportsector gematigd positief over derde kwartaal
Van de transportbedrijven denkt iets meer dan de helft dat de omzet in het derde kwartaal gelijk blijft en een kleine 30% verwacht dat deze zal groeien. Zeven van de tien post- en koeriersbedrijven verwacht een omzetdaling. De versoepeling van de coronamaatregelen draagt hieraan bij - mensen gaan weer vaker naar de winkel en bestellen dus minder online.

De prijzen blijven gelijk, verwacht ongeveer 84% van de transportbedrijven. Ruim 14% denkt dat de prijzen zullen stijgen en slechts een gering aandeel van de bedrijven denkt dat de tarieven zullen dalen. Het aantal banen in de sector blijft gelijk, voorziet 96% van de ondernemingen.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1411785/transportsector-ziet-stevig-herstel-in-tweede-kwartaal-ppi1caIjwmS8

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners