Coronamonitor Zeeland

Van Dissel verwacht toename corona-infecties

De geplande versoepelingen eind september zullen in combinatie met het herfstseizoen waarschijnlijk leiden tot een (lichte) opleving van het coronavirus in Nederland. De hoogte van de nieuwe ‘golf’ staat allerminst vast en hangt af van tal van factoren. 

Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanavond tijdens een vragenronde met Tweede Kamerleden. Het kabinet wil de 1,5 meterregel schrappen op 25 september en een coronapas invoeren voor cultuur, horeca en grote sportevenementen. ,,We verwachten eerst nog een daling, maar met de winter op komst modelleren we een stijging. Hoe hoog die wordt, is de vraag. Je zou weer op behoorlijke aantallen ic- en ziekenhuisopnames uit kunnen komen”, zei de RIVM-directeur. 

Maar onzekerheidsmarges zijn groot. Het precieze seizoenseffect is slecht te modelleren, de effecten van versoepelingen zijn ook niet makkelijk te voorspellen. 

Het aantal infecties en ziekenhuisopnames daalt heel licht. Bij de jongste kinderen (0-9) steeg het aantal besmettingen iets, maar bij de twintigers was juist een daling te zien. ,,Het beeld is nu wekenlang stabiel”, zei Van Dissel. 

Vaccins

Hij herhaalde dat de vaccins uitermate effectief zijn tegen ziekenhuis- en ic-opnames, respectievelijk 95 en 97 procent. ,,Dat is gewoon heel erg hoog. Die effectiviteit meten we per twee weken, dat blijven we volgen.”
Een eventuele afname in antistoffen wordt dan op tijd gemonitord. Dat kan meespelen bij de discussie over een eventuele derde vaccinatieronde, de Gezondheidsraad ziet daar vooralsnog geen noodzaak toe. 

Bron: PZC

 

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners