Coronamonitor Zeeland

Van kappers tot tatoeëerders, deze Zeeuwen mochten weer aan de slag

Woensdag was een feestdag voor de meeste kappers, pedicures, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders in Zeeland. Na drie maanden konden ze éindelijk weer aan het werk. ,,We gaan los.”

Tattooshop: tot een week na Pasen volgeboekt 

,,Ik vind het toch niet zo mooi. Haal het maar weer weg”, zegt Babs Kloet tegen de tatoeëerster van de Vlissingse shop Walk the line. ,,Da’s goed hoor”, antwoordt Jolijn Keerssemeeckers droogjes. ,,Ik trek zo’n oud velletje er zo af.”
 
Een ongemakkelijke conversatie tussen klant en tattookunstenaar? Niet echt, Babs is de oma van Jolijn en plaagt haar maar een beetje. Want Kloet heeft met haar, in 85 jaar opgebouwde, volle verstand zelf gekozen voor een pot met penselen op haar linkeronderbeen. Omdat ze het mooi vindt én om kleindochter Jolijn (37) te steunen. 
Jolijn mag - evenals eigenaar Jeff Zuidhof van Walk the Line - woensdag na drie maanden éíndelíjk aan de bak. Tatoeëren is een contactberoep en net als pedicures, kappers en schoonheidsspecialisten mogen tattoo artists hun vak weer uitoefenen. ,,Jeff en ik zitten nu al tot een week na Pasen volgeboekt, mede omdat klanten die een afspraak hadden vóór de lockdown de gewenste tatoeage zo snel mogelijk willen laten zetten.”

Kapsalon: van 08.00 tot 20.00 uur knippen

Salon Laura in Hulst is een geoliede machine op woensdagochtend. Klanten komen op het afgesproken tijdstip binnen met mondkapje, ontsmetten hun handen en vullen hun gegevens in. Als de ene klant keurig gekapt buiten stapt, komt al snel de volgende afspraak binnen. Al sinds acht uur ’s ochtends is eigenaresse Laura de Schepper aan de knip met collega’s Naomi, Dieuwertje en stagiaire Maxine. ,,We hebben er heel veel zin in”, zegt Laura. ,,We gaan komende dagen door tot acht uur ’s avonds, anders krijgen we het niet rond. We zouden wel tot twaalf uur ’s nachts kunnen knippen, maar dat kan niet vanwege de avondklok”, lacht de kapster.
Meteen na de persconferentie begon Laura met het inplannen van afspraken. Haar klanten stonden te trappelen: ,,De weken voor de persconferentie kregen we al mailtjes en belletjes, maar toen konden we nog niks plannen.” De kappersstoelen zijn de hele dag bezet en ondertussen gaat de telefoon in de salon voor het maken van nieuwe afspraken. ,,Ik zit voor de komende drie weken al volgepland”, zegt Laura. ,,Maar mijn collega’s hebben hier en daar nog een gaatje!”

De handen van de kapsters jeuken om aan de slag te gaan. Laura: ,,De coupes zijn er helemaal uit. Dat is iets heel anders dan wanneer je om de zes weken komt.” Laura signaleert zelfs nog een nieuwe trend: langer haar. Veel mensen laten hun korte haar normaliter niet snel weer lang groeien, omdat je door een fase heen moet waarbij het even uit model is. Afgelopen periode hadden mensen simpelweg geen keus. ,,Ik merk dat veel mensen daar nu aan vasthouden en langer haar willen.” 

Pedicure: telefoon roodgloeiend

Ans Arnoldus is niet zomaar blij om weer in de stoel te zitten van pedicure Marleen van den Hoek uit Nieuwerkerk. Ze is ‘hártstikke blij’. ,,Het is fantastisch. Straks loop ik de deur niet uit, maar zweef ik naar buiten.”
 
Het was behelpen afgelopen tijd. Likdoorns en andere lastige plekjes zorgden voor pijnlijke voeten. Dan trok ze in plaats van schoenen maar een paar sloffen aan. ,,Het heeft allemaal onderhoud nodig. En zelf kan ik er niet makkelijk meer bij. Zij is onmisbaar voor me”, zegt mevrouw Arnoldus over (medisch en sport-)pedicure Van den Hoek.
De telefoon van de Nieuwerkerkse pedicure stond direct na de persconferentie van 23 februari roodgloeiend. Alleen voor échte noodgevallen, waarvoor mensen anders bij een dokter moesten aankloppen, mocht Van den Hoek de afgelopen tijd de deur van haar praktijk openen. Ze liet haar cliënten foto’s sturen. ,,Ik doe wat ik kan doen, maar ik hou me aan de regels. Hoe raar ik die soms ook vind.”

Want waarom een fysiotherapeut wel aan de bak mocht en een pedicure niet? Het is voor Van den Hoek een raadsel. Je struikelt bij haar in de praktijk over mondkapjes, desinfectiemiddelen en een groot spatscherm. ,,En er zit altijd 1,5 meter tussen mijn mond en die van de klant.” Bovendien: pedicuren doe je, zeker bij haar in de praktijk waar ze veel ‘werkvoet’ heeft, niet voor de lol.

Een likdoorn of ingegroeide teennagel is zeer pijnlijk. ,,Mensen gaan er anders door lopen, waardoor knie of heup op een bepaalde leeftijd mankementen gaat vertonen. Het is zo complex. Maar ook zó nodig. Ik lak geen nagels. Op mijn website staat alleen maar ellende. Dus ik ben blij dat we weer aan de slag kunnen. We gaan los.”  

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners