Coronamonitor Zeeland

Van stil strandpaviljoen terug naar drukte acute zorg Adrz

Drukte in het ziekenhuis, stilte in de horeca. Jessica Vernooij-Nagel kent beide zijden van de coronacrisis. De 34-jarige Middelburgse runt met haar man drie strandpaviljoens aan de Walcherse kust, maar door corona is ze als verpleegkundige weer aan de slag gegaan op de acute zorg- en covidafdeling van het Adrz in Goes.

Jessica stopte vier jaar geleden, na de geboorte van hun tweede kind, met haar werk in het ziekenhuis. Drie horecazaken en de zorg voor de kinderen waren niet meer te combineren met het draaien van diensten in het ziekenhuis. Maar half maart moest de horeca voor de eerste keer sluiten. De ziekenhuizen vreesden te worden overspoeld met coronapatiënten.
 
,,Toen heb ik zelf de telefoon gepakt en gevraagd of ik wat voor het ziekenhuis kon betekenen. Ik heb tenslotte alle benodigde papieren om als verpleegkundige te mogen werken. Ik kon meteen mee gaan draaien op de afdeling. Uiteindelijk viel dit voorjaar de drukte nog mee, want hier bleef toen de gevreesde grote golf corona-patiënten uit. In maart en april heb ik een stuk of twaalf diensten gedraaid.” 

Van een rustige inwerkperiode was geen sprake, vertelt ze. ,,Ik moest direct vol aan de bak.  Zoveel was er gelukkig niet veranderd in die vier jaar en ik kende ook nog veel collega’s. Ik zat zo weer in  de vertrouwde routine.” 

Tweede golf drukker 

Ze ervaart dat het in de tweede golf drukker is op de acute zorg. Dat komt niet alleen door het aantal coronapatiënten. In tegenstelling tot afgelopen voorjaar gaat de zorg voor niet-coronapatiënten zoveel mogelijk door. 
Na een mooie zomer viel in oktober voor de tweede maal het doek voor de horeca. Ook hun drie strandpaviljoens Piet Hein, Kon Tiki Beachclub en Vloed gingen dicht. Jessica draait inmiddels weer twee of drie diensten per week in het ziekenhuis. ,,Mijn man en ik proberen het zo te plannen dat altijd een van ons er is voor onze drie kinderen. Want al is de horeca gesloten, we zijn toch bezig met het voorbereiden van het nieuwe seizoen. We kunnen de kinderen nu niet naar opa en oma brengen. Daarbij speelt ook mee dat ik door mijn werk meer risico loop op besmetting. Gelukkig heb ik deze week mijn vaccinatie gekregen.”

Het liefst zou de horeca zo snel mogelijk de deuren weer willen openen. Zakelijk gezien zou dat voor hun  horecabedrijf ook het beste zijn, maar ze snapt maar al te goed dat de regering beperkingen oplegt. ,,Zeker nu het aantal besmettingen hoog blijft. Je kan dan wel zeggen dat sluiten van de horeca niet heeft geholpen, maar je weet niet of het erger wordt als we weer open mogen. Je kunt het niet testen. Dat maakt het ook erg ingewikkeld. Ik denk dat we pas over een paar jaar weten welke maatregelen hebben geholpen en welke niet.”

Fijn om wat te kunnen betekenen

In het ziekenhuis heeft ze gezien wat corona bij een patiënt kan aanrichten. Jessica is heel blij iets te kunnen doen in de zorg voor coronaslachtoffers. ,,In het voorjaar was corona voor veel mensen nog een abstract begrip. Maar als je er met je neus bovenop zit, weet je waar het over gaat.  Het is een hele leerzame periode. Ik heb altijd van mijn vak van verpleegkundige gehouden. Het is fijn om wat te kunnen  betekenen in zo'n crisis. Beter dan thuis zitten piekeren over wat de toekomst gaat brengen.

Haar comeback als verpleegkundige is niet permanent. ,,Dat is niet te combineren met een gezin en een drukke zaak. Voor nu is het prachtig werk om te doen. Ik hoop alleen wel dat dit voor corona de laatste keer is geweest.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners