Coronamonitor Zeeland

Vanuit de hoogte zie je goed of de 1,5 meter wordt nageleefd

Pieter Passenier mag sinds twee weken rondvliegen over de Walcherse stranden om te kijken of de badgasten wel voldoende afstand houden. Hij zit dan niet zelf in een toestel maar bestuurt met behulp van zijn smartphone een kleine drone. ,,Het is gaaf werk.”

,,Vanaf de grond heb je vaak een vertekend beeld hoe druk het echt is. Vanuit de lucht heb je echter een goed overzicht. Dan zie je precies of de strandbezoekers zich aan de 1,5 meter afstand houden”, zegt Passenier. Hij laat op zijn smartphone een foto zien van het strand en, inderdaad, iedereen houdt keurig afstand. ,,De gemeente, de provincie of de veiligheidsregio kan op basis van mijn foto’s beslissen of er iets moet gebeuren.”

De Veiligheidsregio Zeeland besloot onlangs met drones te gaan werken. Medewerkers van de verschillende gemeenten kregen de vraag wie dronepiloot wilde worden. Daar moest de 26-jarige Passenier niet lang over nadenken. Hij is al vijf jaar actief als boa en toezichthouder voor de gemeente Veere en vond het wel een uitdaging om ook dat te kunnen. ,,Elke jongen wil toch vliegen met een drone, en dat tijdens je werk.”

‘Vanaf vijftig meter hoogte zijn mensen onherkenbaar’ 

Samen met vijf medewerkers van andere gemeenten is hij nu gecertificeerd. ,,Het was een pittige meerdaagse cursus. In verband met de corona kon dat niet in een klaslokaal maar via internet.” De praktijkdag kon wel samen gevolgd worden. ,,Dat was leuk om met z’n allen te doen.” Hij vormt nu met een collega uit Middelburg het Walcherse droneteam en als het nodig is kan hij binnen seconden zijn drone in de lucht hebben. Het toestel, een DJI Mavic, heeft hij standaard bij zich zodat hij bij een oproep in actie kan komen. Als hij aan het werk is met zijn drone krijgt hij heel veel positieve reacties, zo merkt hij tot nu toe. ,,Mensen vinden het goed dat we dit doen en zijn geïnteresseerd.” Dat merkt hij ook als hij in het gemeentehuis zijn toestel laat zien. Bijna iedereen die langsloopt kijkt even en stopt om een praatje te maken.

Als hij met de drone werkt, laat hij het vliegen op een hoogte van vijftig meter. ,,Ze kunnen veel hoger maar we houden ons aan deze regel. Op die hoogte kan je goede overzichtsfoto’s maken en zijn mensen niet herkenbaar.” Ook laat hij het nooit verder dan 150 meter van hem vandaan vliegen. ,,Ook dat kan veilig verder, maar dat doen we niet.”

‘Warmtebeeldcamera is erg handig bij een vermissing’

Als dronepiloot is hij niet alleen nuttig tijdens de coronacrisis. ,,Dit toestel kan zoveel meer.” Hij wijst op de camera die onder de neus van het toestel hangt. ,,Daar zit ook een warmtebeeldcamera. Die kan je dus gebruiken als iemand vermist is. Een jongetje die zich bijvoorbeeld in de bosjes heeft verscholen, kan je met behulp van deze drone zo vinden.” Het toestel kan ook gebruikt worden bij andere politieacties. Hij kan er namelijk ook twee sterke lichten op monteren. ,,Dat kan handig zijn bij een zoekactie.” Ook laat hij een luidspreker zien die opvallend weinig weegt. ,,Weegt inderdaad niets maar kan met de drone, wel nuttig gebruikt worden.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland