Coronamonitor Zeeland

Veere komt met een speciale app voor strandbezoekers

Via een speciale app kunnen strandbezoekers in hun eigen taal vanaf half juli zien welke stranden van de gemeente Veere ze moeten mijden en welke ze wel kunnen bezoeken. Op die manier wil de gemeente ervoor zorgen dat de bezoekers zich spreiden. ,,En kan voorkomen worden dat we stranden moeten sluiten omdat het te druk wordt zodat mensen geen 1,5-meter afstand kunnen houden”, aldus burgemeester Rob van der Zwaag.

De app wordt momenteel ontwikkeld en is volgens Werner van Laere mogelijk de eerste in zijn soort. ,,Ik heb in ieder geval nog niet gehoord dat er al zoiets bestaat”, aldus de Veerse ondernemersmanager, die nauw betrokken is bij de ontwikkeling. Het is volgens de burgemeester de bedoeling dat andere gemeenten straks ook gebruik kunnen maken van de app. ,,Zodat gebruikers precies kunnen zien waar het in Zeeland druk is en waar niet.” Dat is volgens hem handig als het bijvoorbeeld weer dusdanig is dat maar weinig mensen naar het strand gaan. ,,In zo’n geval willen vele duizenden van onze gasten naar Middelburg en kunnen ze zien of dat nog veilig kan.”

De informatie voor de app wordt aangeleverd door strandwachten en medewerkers van de gemeente. Van Laere: ,,Op basis daarvan geven we actuele informatie en kunnen we ook aangeven wat de verwachtingen zijn voor de rest van de dag.” Daarbij wordt ook rekening gehouden met eb en vloed. De burgemeester: ,,Want bij hoog water hebben we op de stranden veel minder ruimte dan bij laag water.”

‘Het heeft in deze tijd geen zin meer om foldertjes te drukken’

Als de app optimaal werkt kan er, aldus Van Laere, informatie per strandvak worden gegeven. ,,Deze app is natuurlijk nooit klaar. We kunnen hem blijven ontwikkelen en verfijnen.” Hij kan volgens hem ook gebruikt worden als er geen coronadreiging meer is. ,,Want ook dan willen mensen weten waar het druk is en waar niet op onze stranden.”

Het idee voor de app ontstond tijdens het overleg van het coronateam van de gemeente. Daarin zitten ambtenaren en bestuurders die overleggen wat er gedaan moet worden in verband met de corona-uitbraak. Volgens ambtenaar openbare orde en veiligheid Jeroen Viergever heeft het in deze tijd geen zin foldertjes te drukken. ,,Een app is dé manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken.” Toen dat idee naar boven kwam is volgens de burgemeester direct besloten die applicatie voor de Veerse stranden te ontwikkelen. ,,Het heeft geen zin daarvoor eerst overleg te voeren om hem samen met de andere Zeeuwse gemeenten te ontwikkelen. Want dan duurt het veel te lang. We willen hem niet pas in december kunnen gebruiken.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Vereniging van Zeeuwse Gemeenten
VNO-NCW Brabant Zeeland
Aan de slag in Zeeland
Economic board Zeeland
Impuls Zeeland
Provinci Zeeland