Coronamonitor Zeeland

Vertrouwen in de overheid, dan ook vertrouwen in corona-app

Nederlanders die van plan zijn de corona-app te installeren, hebben meer vertrouwen in de manier waarop de overheid de app laat ontwikkelen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie in het economenvakblad ESB.

De onderzoekers, verbonden aan verschillende Nederlandse universiteiten, bekeken hoe Nederlanders aankijken tegen de apps die gezondheidsminister Hugo de Jonge vanaf woensdag in de regio Twente laat testen. Deze app moet gaan bijhouden met wie de telefoongebruiker in contact is geweest. Blijkt daar later een coronapatiënt tussen te hebben gezeten, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing om tijdelijk in quarantaine te gaan.

Privacyorganisaties lieten zich eerder kritisch uit over nut en noodzaak van de app en wijzen op privacyrisico's. De Jonge noemde de app daarentegen onmisbaar bij het bestrijden van het coronavirus. Hij stelt bovendien dat de privacy van de gebruiker volledig is gegarandeerd.

Grote verdeeldheid
Nederlanders blijken volgens het onderzoek sterk verdeeld. In verschillende keuze-experimenten legden de onderzoekers een aantal scenario's voor. In het sommige scenario's mogen winkels en cafés gebruikers zonder de app bijvoorbeeld weigeren en wordt informatie gedeeld met de GGD, in andere scenario's gebeurt dat juist niet.

Iets meer dan een derde blijkt de app onder alle scenario's te installeren. Voor iets minder dan een derde blijkt zelfs de minst ingrijpende optie niet aantrekkelijk genoeg: ze willen onder geen beding de app installeren. De rest installeert de app in de ene situatie wel en in de andere situatie niet.

De onderzoekers merkten dat er twee verschillende groepen zijn. De ene groep hecht grote waarde aan privacy en hecht juist weinig waarde aan het eventueel voorkomen van sterfgevallen door de app. De andere groep wil vooral de negatieve gevolgen van het virus tegengaan en vindt het niet erg als winkels bezoekers zonder app mogen weigeren.

Bron: FD

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners