Coronamonitor Zeeland

Winkels blijven dicht, afhalen kan vanaf 10 februari

Alle winkels mogen vanaf volgende week woensdag, 10 februari, bestellingen laten afhalen. Wel zijn er strenge voorwaarden aan verbonden, zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie. Verder blijven de winkels dicht. De lockdown wordt verlengd tot in elk geval 2 maart.

Volgens Rutte zijn er weinig versoepelingen mogelijk. Een derde coronagolf lijkt onvermijdelijk op ons af te komen. De besmettingscijfers dalen weliswaar, maar er zijn zorgen over de Britse variant van het virus. Inmiddels is twee derde van alle nieuwe besmettingen afkomstig van de Britse variant en die is anderhalf keer besmettelijker dan de klassieke variant, zei Rutte.

Toch wordt het wel mogelijk om bestellingen bij winkels op te halen. Iets wat in veel andere landen al is toegestaan. Nadat alle niet-essentiële winkels half december werden gesloten, kwam tijdens overleggen met de sector en in het kabinet click & collect geregeld als optie op tafel. Rutte: "We hebben aan het Outbreak Management Team gevraagd hoe groot de risico's daarvan zijn. En het antwoord komt samengevat hier op neer: dat de risico's klein zijn als de voorwaarden zo streng zijn dat het niet te druk kan worden in de winkelstraat. En dat betekent dat winkels gesloten blijven, maar dat we wel deze aanpassing aan de lockdown willen doen."

Vanaf 10 februari wordt bestellen en afhalen mogelijk voor alle winkels en alle producten. "Je nieuwe hardloopschoenen bij je lokale hardloopwinkel, dat nieuwe boek bij je lokale boekhandel of die nieuwe broek bij je favoriete kledingzaak. Dat kan dan weer."

Daarna somde Rutte de voorwaarden op: "Maar: je bestelt vanuit huis, online of telefonisch. Het afhaalpunt is buiten. Je kunt je spullen alleen afhalen als een bepaald tijdslot aan je is gegeven. En altijd in je eentje. Er zit minimaal vier uur tussen bestellen en afhalen om funshoppen tegen te gaan. En natuurlijk gelden de anderhalve meter afstand en alle andere basisregels. Dat zijn harde voorwaarden en wie er niet aan voldoet en bijvoorbeeld toch klanten toelaat in de winkel, die wordt gesloten."

Bron: RetailNews

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners