Coronamonitor Zeeland

Zeeland kon aan tweede golf niet ontsnappen

Sloeg de eerste coronagolf alleen bij Tholen hoog over de dijk, de tweede coronagolf overspoelde de hele provincie. Tot september waren Zeeland en de drie noordelijke provincies bijna witte vlekken op de coronakaart, maar die uitzonderingspositie is verleden tijd. Al maanden schommelen de Zeeuwse coronacijfers rond het landelijke gemiddelde, met af en toe een uitschieter.

Zeeland was afgelopen najaar de laatste provincie waar het risiconiveau van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’ ging. Inmiddels geldt hier, net als in de rest van het land, het hoogste niveau: ‘zeer zorgelijk’. Dat het  in onze provincie in het voorjaar van 2020 relatief rustig bleef was een kwestie van geluk. Door besmettingen elders ging het landelijk alarm af voordat het virus in Zeeland wild om zich heen had gegrepen. 

Eerste golfje eerder gebroken

,,Toen in Brabant en Limburg grote coronabesmettingen uitbraken, was er in Zeeland nog weinig aan de hand. Maar er werden toen wel landelijke maatregelen genomen. Het in Zeeland opstekende golfje werd zo de kop in gedrukt. Doordat we in Zeeland ‘achterliepen’ werd die golf hier eerder afgebroken”, schetst Carolien Koop, epidemioloog bij de GGD Zeeland, de situatie van een jaar geleden. 

Strenger in Zeeland

Zeeland had niet alleen te maken met landelijke maatregelen. De lockdown was hier nog strenger dan in de rest van het land. Alle campings, vakantieparken en andere toeristische verblijven gingen op slot. Ook het weer speelde een rol. De eerste besmettingen werden in Zeeland vastgesteld toen prachtig lenteweer in aantocht was. Ook dat hielp. Koop: ,,Het weer speelt een grote rol bij de verspreiding van luchtweginfecties. Ook bij corona.” 
In de zomermaanden juni en juli leek corona verdwenen. Af en toe stak het de kop op. Goes kwam in juli landelijk in het nieuws toen op een feestje mensen besmet waren geraakt. Dankzij bron- en contactonderzoek, en de medewerking van iedereen die het virus had opgelopen, kon dit vuurtje snel worden uitgetrapt. 

Koop: ,,In de zomer was het verder heel erg rustig. Maar dat wil niet zeggen dat het virus toen helemaal weg was. Het verspreidde zich langzaam over de hele provincie. Mensen die van vakantie terugkwamen namen nieuwe varianten mee.” In de zomermaanden werden de coronazaadjes her en der verspreid, klaar om te ontkiemen zodra ze  in de herfst de kans kregen. ,,Dat gebeurde sneller dan we hadden verwacht, al in september”, zegt Koop over de periode net na de zomervakantie. 

Testen helpt

Er wordt nu veel en veel meer getest dan in de eerste coronaperiode. Dat helpt zeker tegen de verspreiding van het virus, zegt Koop. ,,Ten eerste, mensen weten nu dat ze besmet zijn en houden zich daardoor zelf aan de quarantainemaategelen. Ten tweede kun je mensen waarschuwen bij wie je in de buurt bent geweest.” 

De GGD doet nog altijd bron- en contactonderzoek. Maar als het aantal besmettingen plotseling sterk oploopt, kan de GGD  dat onderzoek niet meer volledig doen. Niet iedereen kan dan benaderd worden. Indammen van de  infectieziekte wordt lastiger. ,,Het is een zelfversterkende effect”, zegt Koop. Meer besmettingen, minder onderzoek, dus weer meer besmettingen.

Kantelpunt komt er aan

De omslag zit er aan te komen, voorspelt Koop. Warmer weer en het positieve effect van vaccineren zullen dit voorjaar voor een kantelpunt in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zorgen. Maar wanneer dat precies gebeurt is de vraag. Daardoor wordt de komende tijd misschien wel het lastigste om de coronamaatregelen vol te houden.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners