Coronamonitor Zeeland

Zeeuws zorgpersoneel massaal aan de prik

Verreweg de meeste Zeeuwse zorgmedewerkers laten zich vaccineren tegen  corona. Van de 8.000 medewerkers die een uitnodiging hebben ontvangen had dinsdag al 92 procent (bijna 7.400 mensen) een afspraak gemaakt. 

Het tv-programma Nieuwsuur meldde maandagavond dat her en der in het land wachtlijsten zijn ontstaan. Als oorzaak werd genoemd dat sommige zorginstellingen hun hele personeelsbestand een uitnodiging had gestuurd.

Maar van wachtlijsten is in Zeeland geen sprake, zegt de GGD Zeeland, die verantwoordelijk is voor de vaccinatie van het zorgpersoneel dat werkt in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. In Zeeland ging de uitnodiging voor een vaccinatie naar alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten. Ook stagiaires, leerlingen, zzp’ers en uitzendkrachten vallen hier onder.

De GGD Zeeland kan niet aangeven of er verschillen zijn in vaccinatiebereidheid tussen de verschillende zorgorganisaties in Zeeland. Vanwege de privacywet (AVG) wordt niet geregistreerd van welke organisatie een medewerker is als hij of zij een afspraak maakt. 

Nog voldoende plek

Vrijdag begint de GGD in de Zeelandhallen in Goes met vaccineren van de zorgmedewerkers. Vanaf 25 januari wordt ook gevaccineerd bij ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen. Er is volgens de GGD Zeeland nog voldoende plek, zowel in Goes als in Terneuzen. En er zijn voldoende vaccins. ,,Dat heeft te maken met het feit dat er afgelopen weekend een nieuwe landelijke richtlijn is gekomen, namelijk dat er 6 vaccinaties uit één doses gehaald kunnen worden in plaats van 5", aldus de GGD Zeeland.

Het prikken in Goes gebeurt zeven dagen in de week van 8.00 uur tot 20.00 uur. Per priklijn worden 12 mensen per uur gevaccineerd. In totaal staan in Goes 12 priklijnen naast elkaar; daarvan worden er in het begin 2 gebruikt.  Het vaccineren in Goes wordt op 25 januari afgerond.  Die dag begint het vaccineren van het zorgpersoneel in Terneuzen. Tot 3 maart zijn de priklijnen zijn daar drie dagen per week open: van maandag tot en met woensdag.

Gehandicaptenzorg en thuiszorg

Zijn eenmaal de mensen uit de oudereninstellingen gevaccineerd, dan volgen degenen die werken in de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Zij kunnen nu nog geen afspraak maken voor een vaccinatie via het landelijk callcentrum. Zodra dat wel kan, stuurt hun werkgever een uitnodiging. Ook hier gaat het bij elkaar om pakweg 8000 Zeeuwen.

In de twee ziekenhuizen zijn de mensen op de intensive care, spoedeisende hulp, Covid-afdelingen en de ambulance (ZorgSaam heeft een eigen ambulancedienst) al gevaccineerd. In beide ziekenhuizen ging het in totaal om circa 500 mensen: 300 in Adrz, 200 in ZorgSaam.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners