Coronamonitor Zeeland

Provincie betaalt Connexxion eerste half jaar 40.000 euro extra

Het openbaar vervoer in Zeeland wordt het komende half jaar met twee procent afgeschaald. ,,Ik ben blij met dat resultaat", zegt gedeputeerde Harry van der Maas (SGP, vervoer). ,,In andere regio's is dat zeven tot tien procent. Maar ik ben bezorgd over hoe het in de toekomst verder gaat."

Vanwege de coronacrisis stappen veel minder mensen in de bus. Zeeland is het afgelopen jaar ongeveer een derde van de instappers kwijtgeraakt, schat Van der Maas. Hoewel het Rijk Connexxion 95 procent van de gederfde kosten vergoedt als de bussen blijven rijden, is de financiële klap voor de busmaatschappij toch groot. Die wilde de dienstregeling in Zeeland aanvankelijk met veertien procent inkrimpen en het tweede voorstel was acht procent. ,,Daar ben ik niet mee akkoord gegaan", vertelt Van der Maas. ,,Op deze manier geen we het niet doen, heb ik duidelijk gemaakt."

‘Twee procent krimp is acceptabel’

In alle andere regio's gaat de nieuwe dienstregeling in op 1 januari. In Zeeland is dat zondag 21 februari. ,,We hebben tijd gekocht om langer met Connexxion te kunnen onderhandelen", aldus Van der Maas. Dat kostte wel 325.000 euro. ,,Je zien het resultaat terug in de huidige oplossing. Zowel Connexxion als wij kunnen ons daar goed in vinden. Een krimp van twee procent is acceptabel."

De provincie heeft als voorwaarde gesteld dat scholieren hoe dan ook op de snelste manier van en naar school kunnen blijven reizen. In het weekend wordt op een aantal Zeeuwse buslijnen kleiner materieel ingezet, overigens wel met chauffeurs van Connexxion en niet met vrijwilligers zoals op de buurtbus. Op sommige trajecten vervangt de haltetaxi de bus. 

Er moet geld bij

Er moet wel wat geld bij. ,,Aan het eind van de onderhandelingen hadden we nog een tekort van 40.000 euro”, legt Van der Maas uit. ,We hebben besloten daar niet meer naar te zoeken, want dan was de afschaling groter uitgevallen dan die twee procent. Dus dat hebben we er zelf bijgelegd.”

De aangepaste dienstregeling loopt tot 1 juli. Dit voorjaar moet de provincie weer met Connexxion in de slag over hoeveel bussen er daarna in Zeeland gaan rijden. De vraag is of het Rijk na 1 juli nog steeds een beschikbaarheidsvergoeding blijft betalen en hoe hoog die dan is. Daarnaast is cruciaal hoeveel reizigers in de eerste helft van 2021 gebruik gaan maken van het openbaar vervoer in Zeeland. Van der Maas: ,,Komt het aantal reizigers weer op het oude niveau van voor corona of is het de 63 procent waar we nu op zitten? Ik verwacht dat het er ergens tussenin uitkomt. Dat kan leiden tot een verdere verschraling van de dienstregeling. De provincie kan dat alleen voorkomen door meer geld op tafel te leggen. ,,We komen voor de vraag hoeveel het openbaar vervoer in Zeeland mag kosten", besluit Van der Maas.

Kijk hier voor de veranderingen in de Zeeuwse dienstregeling per 21 februari.

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners