Coronamonitor Zeeland

Zeeuwse horecabazen witheet over coronapas

Aan de Walcherse kust zijn de posters en stickers al in de maak. ‘Hier is iedereen welkom!’, staat erop. ‘Wij controleren niet actief op het coronapaspoort’. ,,Hiermee willen we duidelijk aangeven dat in onze ogen een grens is bereikt”, zegt Alex Minderhoud van De Olmen in Serooskerke. ,,We hebben bewezen dat de horeca hartstikke veilig is en nu worden we toch weer genaaid”, aldus mede-initiatiefnemer Gommert Bonte van El Fuego in Domburg.

Vanaf 25 september is horecabezoek alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs. Niet te doen, zeggen de horecabazen. ,,Ik wil geen onderscheid maken tussen mensen”, zegt Minderhoud. ,,Dat doe ik als mens niet en als ondernemer ook niet. Iedereen is welkom bij ons. Het is ontzettend kwalijk om mensen te moeten afwijzen.”

Vaccinatiegraad omhoog

Ook vindt hij het praktisch niet haalbaar om iedereen te controleren. Bovendien zet de controle qua volksgezondheid weinig zoden aan de dijk. ,,Het is alleen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen en daar worden wij voor misbruikt. Je kunt beter die 1,5 meter in stand houden en die pas verder laten zitten.”

De ondernemers krijgen veel bijval, zowel van collega’s als van gasten. ,,Als je ergens koffie wil drinken, dan moet je je eerst laten testen als je niet bent gevaccineerd. Dat is toch niet te doen?”, zegt Bonte. ,,We móeten nu met z’n allen een statement maken, want het is echt klaar voor ons.” 

Behoorlijk voor de kiezen gehad

De coronapas is wat hen betreft de druppel. ,,Wij hebben het als bedrijf de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk voor de kiezen gehad”, zegt Minderhoud. ,,In hoeverre moet je je blijven aanpassen? Uiteindelijk onderneem je ook voor je plezier. Als we dit ook nog door de strot geduwd krijgen, dan durf ik niet zeggen hoe lang ik nog restaurantuitbater ben.”

‘Eindelijk kunnen we mensen een feest bieden’

Bij Kaaipop kunnen ze hun geluk juist niet op. Dinsdagavond kwam het verlossende woord: het festival kan doorgaan, mét coronapas. Kaaipop is zaterdag 25 september, uitgerekend de dag dat de 1,5 meterregel in de prullenbak verdwijnt. ,,Beter kun je het niet treffen”, zegt bestuurslid Chris Schipper.

,,Het was heel lang spannend of het wel of niet zou kunnen doorgaan”, zegt hij. ,,De afgelopen dagen sijpelden al berichten door waarvan we dachten: dit kan wel eens positief uitpakken. We zijn blij dat we de mensen nu ook echt een feest kunnen bieden.” Alle bezoekers moeten over een coronapas beschikken. ,,Dat is voor ons een hoop extra werk, maar als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze doen wat ze willen.”

Al twee jaar bezig

Kaaipop is een vertrouwde naam in Breskens, maar staat volledig los van haar voorgangers. ,,We willen voor de streek een mooi, jaarlijks terugkerend festival neerzetten”, zegt Schipper. ,,We zijn er al zo'n twee jaar mee bezig. We hadden net besloten het door te zetten, toen corona om de hoek kwam krijgen.”

Vorig jaar moest de eerste editie worden uitgesteld. ,,Nu bleef het ook tot het laatste moment spannend. Afzeggen was voor ons geen optie totdat politiek Den Haag zou zeggen: het mag niet. Daarom zijn we steeds doorgegaan met de voorbereidingen.”

Aan alle genres gedacht

Het indoorfestival wordt gehouden in een loods aan de Deltahoek. Op het programma staan optredens van onder anderen Sweet Lord Animals, Dubbel D en De Hobbyisten. ,,We hebben ons best gedaan”, zegt Schipper tevreden. ,,Er is aan alle genres gedacht: hiphop, feestbands, rock, Nederlandstalig, enzovoort.”

De organisatie verwacht zo’n 1000 bezoekers kwijt te kunnen. ,,We hebben al best wat kaarten verkocht,  maar we merkten dat veel mensen eerst zeker wilden weten of het doorgaat. We hopen dat er nu een mooie eindsprint wordt ingezet en we heel veel mensen een mooi uitje kunnen bieden. Dat is waar we het voor doen.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners