Coronamonitor Zeeland

Zeeuwse kinderen doen vaker coronatest.

Een groene snottebel en een kuchje: kleuters lopen er ’s winters bijna continu mee rond. Maar sinds de basisscholen weer open zijn, gaan zelfs bij een lichte verkoudheid de alarmbellen af. In de Zeeuwse coronateststraten zie je daardoor steeds meer jonge kinderen. 

Marilla Navarro uit Middelburg voelt zich topfit, maar ze is de komende dagen aan huis gekluisterd. Haar zoontjes Zico (12) en Enzo (8) zijn positief getest op corona, en dus moet het hele gezin in quarantaine. Enzo is waarschijnlijk besmet door zijn juf. 

Zijn hele klas zit thuis. ,,De oudste kreeg maandag negatieve testuitslag, en ging dus dinsdag naar school. Woensdag testten we weer, op advies van de GGD, en toen was hij ineens ook positief. Achteraf gezien heb ik hem dus te snel naar school gestuurd. Misschien heeft hij wel anderen aangestoken. Ik vind het beleid niet zo duidelijk.” De jongens hebben milde symptomen: alleen wat koorts, snottebellen en keelpijn.
Marilla werkt in het onderwijs, en moet de komende dagen online lesgeven. ,,Ik ben niet ziek, en ik ben negatief getest, maar ik moet de volledige tien dagen uitzitten. Het is best lastig om met z’n allen thuis te zitten: we zitten constant in online meetings, en ik moet vaak politieagent spelen. Vooral de jongste wil gewoon naar zijn vriendjes.”

'We kunnen geen risico nemen’

Jelske Dijkhuizen uit Middelburg pakte vorige week zondag meteen de telefoon toen ze een grote groene snottebel uit de neus van haar zoontje Theye zag komen. ,,Hij hoestte ook een klein beetje. Ik heb hem laten testen, omdat hij anders vijf dagen thuis moest blijven. Ik werk bovendien in de kinderopvang en mijn man werkt met ouderen, dus we kunnen geen risico nemen.”

Een dag later kreeg Jelske zelf ook verkoudheidsklachten. ,,Toen dacht ik wel even: ‘het zal toch geen corona zijn?’” En dus bleven Jelske en Theye maandag allebei thuis. ,,Daar baalde Theye heel erg van. Hij heeft nog twee oudere broers, en we hadden tegen hem gezegd dat hij maar een beetje op afstand van ze moest blijven. Dat vond hij niet leuk. Gelukkig hadden we maandag allebei een negatieve uitslag. Dinsdag konden we weer aan het werk en naar school.”

‘Jonge kinderen vinden zo'n test geen pretje’

Sinds de basisscholen weer open zijn, moeten ook jonge kinderen (onder de acht jaar) thuisblijven als ze milde verkoudheidsklachten hebben. Voor de lockdown mochten ze wel naar school met snottebellen. Jelske begrijpt het wel. ,,Je ziet dat het virus zich toch verspreidt op scholen. Maar ik vind het wel een heftige maatregel. Zeker kinderen uit groep 1 en 2 hebben zó vaak snottebellen. Jonge kinderen vinden zo’n test geen pretje.”
Theye sloeg zich er goed doorheen. ,,Al was hij na afloop wel een beetje stilletjes.” Jelske voelde zich, ondanks de negatieve testuitslag, toch wat bezwaard om Theye weer naar school te sturen. ,,Hij had nog steeds die snottebellen. Hij kan dus andere kinderen aansteken. Zo zadel je andere ouders weer met een probleem op.”

Theyes klasgenootje Jip kreeg maandagmiddag snottebellen, vertelt haar moeder Ellen van Leijenhorst uit Middelburg. ,,Ik heb haar meteen dinsdag laten testen. Daar hoefde ik geen seconde over na te denken. Ik was toevallig dinsdag en woensdag vrij, dus dat kwam goed uit. Maar het levert wel gedoe op, want dit gaat natuurlijk nog een keer gebeuren. Toch sta ik volledig achter het beleid: we moeten er met z’n allen voor zorgen dat het virus zich niet verspreidt.” Jip werd al voor de tweede keer getest, omdat ze een tijdje geleden mogelijk contact had gehad met een coronapatiënt. ,,Ze vond de test niet erg. Ze kreeg daarna een ijsje van me, dus toen was het helemaal goed.”

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners