Coronamonitor Zeeland

Zeeuwse musea zien bezoek verdampen door corona

De Zeeuwse musea zagen hun bezoek afgelopen jaar met meer dan de helft kelderen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Erfgoed Zeeland. Vanwege de coronacrisis moesten zij 15 weken noodgedwongen dicht en het einde van de ellende is nog niet in zicht. ,,Het is een treurig beeld.”

In totaal bezochten vorig jaar 260.978 mensen een van de 51 Zeeuwse musea, een afname van 55 procent ten opzichte van 2019. Afgezien van de gedwongen sluiting konden musea minder bezoekers tegelijkertijd ontvangen en waren sommige musea minder dagen open omdat het grootste deel van hun vrijwilligers in de risicogroep valt. Ook het groepsbezoek is helemaal weggevallen. Geen busreisjes naar het museum, geen schoolklassen. ,,Een enorme aderlating voor alle musea", zegt Janneke de Wit, adviseur musea bij Erfgoed Zeeland. Ze spreekt van een ‘treurig beeld’. ,,Normaliter zet ik op een rij wat de best bezochte musea van het jaar waren, maar dat is nu helaas anders.”

Zomer maakte nog iets goed

Hoewel de cijfers dramatisch zijn (het Bunkermuseum in Vlissingen/Zoutelande bijvoorbeeld zag het aantal bezoekers teruglopen van 14.000 naar 120), heeft de afgelopen zomer nog enige redding gebracht. Zeeland was in trek als vakantiebestemming en daar profiteerden ook de musea van.  ,,Anders hadden we hier net zo'n beeld gezien als in de rest van Nederland", zegt De Wit. Dat is namelijk nóg dramatischer; vooral in de Randstad, waar de grote musea maar een kwart van het aantal bezoekers van het jaar daarvoor haalden. Landelijk daalde het museumbezoek met gemiddeld 65 procent.

Volgens De Wit staan op dit moment nog geen Zeeuwse musea op omvallen. ,,Het beeld is dat ze het nog wel een jaartje redden, maar daarna wordt het een lastig verhaal. Ze missen inkomsten uit entreegelden, horeca, museumwinkel en publieksevenementen, maar de vaste lasten lopen gewoon door. Veel musea teren flink in op hun reserves en houden dat niet lang vol. Ik verwacht dat het tot de zomer nog wel ellendig blijft.”  

Niet te bescheiden zijn

Het kabinet heeft in verband met de coronapandemie extra steunpakketten voor cultuur uitgetrokken. Dat geld is aan gemeenten beschikbaar gesteld om de lokale culturele infrastructuur te ondersteunen. ,,Belangrijk is dat de noodsteun terecht komt bij degene die het momenteel het hardst nodig hebben om hun hoofd boven water te houden", zegt De Wit. ,,Musea moeten niet te bescheiden zijn in het aankloppen bij gemeenten voor geld.” Erfgoed Zeeland heeft zelf ook een brief gestuurd aan overheden met het verzoek om bij te springen en met name oog te hebben voor de hele kleine musea die buiten de boot dreigen te vallen. 

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners