Coronamonitor Zeeland

Zo gaat het vaccineren in de Zeelandhallen in zijn werk

Het is een knap staaltje werk. In een dag tijd hebben 15 standbouwers uit Zeewolde de Zeelandhallen omgebouwd tot een groot vaccinatiecentrum. Hier krijgen veel Zeeuwen de komende maanden hun historische anti-coronaprik. Nog wat laatste puntjes op de i en dan kunnen de eersten zich vanaf vrijdag 15 januari laten inenten.

Wie straks naar de Zeelandhallen rijdt moet kiezen: wil je je laten testen of vaccineren? Voor de teststraat rijd je met auto en al door de Zeelandhallen. Kom je voor de vaccinatie, dan rijd je naar een afgezet stuk parkeerterrein, zet je je auto neer en loop je de Oosterscheldehal in. Fietsers en voetgangers zijn natuurlijk niet vergeten, ook zij komen uiteindelijk bij dezelfde ingang uit.

Identiteitsbewijs vergeten? Dan kun je naar huis

Gastvrouwen en -heren vangen je op en checken allereerst of je alle papieren bij je hebt, zoals je identiteitsbewijs. Want als je die bent vergeten moet je terug naar huis. Is alles in orde dan loop je door naar een van de priklijnen. Na een allerlaatste check krijg je je vaccinatie. Het bewijs dat je bent geprikt, krijg je keurig op papier mee. Maar dan ben je nog niet klaar. Want na de inenting moet je nog een kwartiertje wachten. Stel dat er bijwerkingen zijn, krijg je die direct na de prik. Ehbo’ers en een toeziend arts houden ondertussen alles in de gaten. 

Dat wachten lijkt geen straf. Want dat doe je in vrolijk gekleurde hokjes van waaruit je kunt zien hoe anderen het maken. ,,Als alles afgesloten is, heb je veel mensen nodig om toezicht te houden”, vertelt Jan Ducaat, projectmanager van de Covid-vaccinatie.  ,,Nu is het goed te overzien. Mocht er wat gebeuren dan is er een toezichthoudend arts en die kan snel ter plekke zijn.” Na het wachten, loop je via een aparte uitgang de hal uit en verlaat je via een andere weg dan je binnenkwam het terrein.

Komende vrijdag begint het circus

Komende vrijdag, 15 januari, om 8.00 uur, begint het circus. Dan zijn de mensen aan de beurt die werken in oudereninstellingen (zoals verpleeghuizen): een groep van pakweg 8000 Zeeuwen. Van hen hebben inmiddels zo’n 6000 een afspraak gemaakt. 
Het prikken gebeurt 7 dagen in de week van 8 tot 8. Per priklijn worden 12 mensen per uur gevaccineerd. In totaal staan in de Oosterscheldehal 12 priklijnen naast elkaar; daarvan worden er in het begin 2 gebruikt. ,,We worden beperkt door de beschikbaarheid van het vaccin”, zegt Ducaat. Het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt in fases geleverd en vervolgens bewaard in koelkasten bij de Zeelandhallen.

Op 25 februari hoopt de GGD met de vaccinatie van de mensen die werken in de oudereninstellingen klaar te zijn, althans in de Zeelandhallen. Want ook in ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen wordt gevaccineerd. Daar begint het op 25 januari en duurt het naar verwachting tot 3 maart. De priklijnen zijn daar drie dagen per week open: van maandag tot en met woensdag.

En wie mogen er daarna?

Zijn eenmaal de mensen uit de oudereninstellingen gevaccineerd, dan volgen degenen die werken in de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Zij kunnen nu nog geen afspraak maken voor een vaccinatie via het landelijk callcentrum. Zodra dat wel kan, stuurt hun werkgever een uitnodiging. Ook hier gaat het bij elkaar om pakweg 8000 Zeeuwen.

Zijn de mensen die in de zorg werken ingeënt, dan volgen in de maanden erna mensen van 60 tot 75 jaar. Aanvankelijk zouden die door de huisartsen worden gevaccineerd. Maar het kabinet besloot afgelopen week dat ook via de GGD te laten gebeuren. Daarna volgen de mensen van 18 tot 60 jaar. Waaneer dat allemaal precies gaat gebeuren, hangt af van de beschikbaarheid van vaccins.

Bron: PZC

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners