Coronamonitor Zeeland

Zorgorganisaties verwachten geen vaccinatie begin januari

Zorgorganisaties ActiZ en Verenso zijn kritisch op de uitspraak van Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de mogelijke startdatum van vaccinatie tegen het coronavirus. De minister zei dinsdag dat de eerste mensen in het gunstigste scenario vanaf 4 januari al kunnen worden ingeënt. Volgens de zorgorganisaties is er waarschijnlijk meer tijd nodig.

ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, merkt op dat veel zaken nu nog niet duidelijk zijn en maakt zich zorgen. "Wij delen de ambitie van de minister van Volksgezondheid om zo snel als mogelijk te beginnen met vaccineren. Maar het nu noemen van de datum van 4 januari 2021 door de minister vindt ActiZ erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur."

Ook Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderenzorg, is sceptisch. "Wij hebben aangegeven in dit traject graag zorgvuldig te werk te willen gaan. Zo is het belangrijk afdoende tijd te nemen voor bijvoorbeeld het verspreiden van informatie over werking en mogelijke bijwerkingen van het uiteindelijk goedgekeurde vaccin. Ook vergt het daadwerkelijk kunnen vaccineren van zulke grote groepen mensen een goede organisatie."

Dinsdag kwam naar buiten dat in de eerste week van januari mogelijk de eerste mensen worden ingeënt tegen het coronavirus. De Jonge liet dat weten naar aanleiding van de planning van het Europees medicijnagentschap (EMA), dat de vaccins moet goedkeuren.

Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm. De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met vaccineren.

Het kabinet heeft besloten dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen het eerst aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen. Maar of het eerste vaccin dat beschikbaar komt ook voor deze doelgroepen geschikt is, moet nog blijken uit de beoordeling van het EMA. "Mocht dit niet het geval zijn, dan komen andere groepen in beeld", zegt De Jonge.

 

Bron: Nu.nl

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners