Coronamonitor Zeeland

Zwembaden moeite met hoofd boven water houden

Zwembaden zeggen extra financiële steun nodig te hebben om de coronacrisis te overleven. Cees van Dongen, manager van het zwembad in Vlissingen, maakt zich zorgen. "Er is een aanvraag naar het Rijk gestuurd voor een steunpakket, maar of dat er ook komt, is nog afwachten."

Zwembaden moesten al drie keer sluiten door corona. Gemeentelijke zwembaden zijn tussen wal en schip gevallen wat betreft de NOW-regeling. Met deze Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) kunnen ondernemers een groot deel van hun loonkosten vergoedkrijgen. Omdat gemeentelijke zwembaden subsidie ontvangen van de gemeenten hebben zij geen recht op deze steunregeling, maar met de subsidie van de gemeenten zijn niet alle kosten gedekt.

Het is moeilijk om zelf goed te bezuinigen, vindt Van Dongen. "Er wordt vooral op kantoorkosten bezuinigd." De tempratuur van het water kan maar een paar graden lager worden gezet. "Als we het water koud laten worden, veroorzaakt dit schade, zoals gebroken tegeltjes."

Van Dongen hoopt 19 januari weer open te kunnen, maar echt rendabel zal het zwembad dan niet meteen worden denkt hij. "Als er weer maximaal dertig man naar binnen mag, dan is dat eigenlijk niet winstgevend." Het aantal personeelsleden dat moet worden ingezet is bijna hetzelfde als wanneer het zwembad vol zou zijn.

Niet alleen de zwembaden hebben het lastig, ook zwemscholen en zwemverenigingen staan op omvallen. Shiva de Winter, voorzitter van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid sprak hier eerder zijn zorgen al over uit. "Het omvallen van de zwembranche zou verschrikkelijke gevolgen hebben voor de zwemvaardigheid van kinderen."

De stichting maakt zich vooral hard voor het zwemonderwijs en vindt dat als de basisscholen weer beginnen, de zwemlessen ook weer opgestart zouden moeten worden.

Bron: Omroep Zeeland

Houd u aan de voorzorgsmaatregelen

Houd 1,5 m afstand

Houd 1,5 m
afstand

Was vaker je handen

Was vaker
uw handen

Werk zoveel mogelijk thuis

Werk zoveel
mogelijk thuis


Partners Partners